„Странац у шуми“ – нова књига владике Григорија

Нова књига владике Григорија „Странац у шуми“ представљена је у Коларчевој задужбини.

Седмогодишње монашко искуство, пре избора за епископа, средишњи је темељ исповедне нарације која тежи промишљању над вечним питањима која се неизбежно намећу сваком човеку.

Странац у шуми из наслова односи се на младог монаха, који среће пустињака настањеног у шуми, те њихови разговори и понекад неочекивана сучељавања описују духовно сродство међу саговорницима.

„Ја мислим да је сваки човек странац у шуми. Исто тако мислим да ми живимо у шуми овог свијета и да смо сви ту некако странци и путници, и да се сви некако губимо и налазимо као што бива са човеком у шуми“, наводи владика Григорије.

Књига је подељена на 12 рунди, што је и алузија на Владикино негдашње интересовање за бокс.

„Некако сам доживио у животу да је сваки диалог у ствари као неки меч у коме људи примају и задају ударце или их ескивирају, како се то каже. И ја мислим да су речи најјачи ударци. Ова прича је у ствари као неки спаринг између једног искусног и неискусног човека који се баве животом, а на крају се може видјети и закључити да се они не припремају да побјеђују него да поново се поразају“, додаје владика.

Свакако у метафоричком значењу, али од аутора смо још, као лични мото, чули и реченицу светог Игњатија Антиохијског Богоносца, свеца из првог века, цитат који је могао да пласира и Мухамед Али: „Добар борац прима ударце, али побеђује.“

петак, 13. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи