Седми Калеидоскоп културе од 5. септембра у Новом Саду

Седмо издање реномиране културне манифестације – Калеидоскоп културе, почеће и овог септембра свечаним отварањем на новосадском Корзоу наступом Лане Зорјан, овогодишње добитнице најзначајнијег светског признања за класичну музику "Classical Music Award – Discovery Award".

Седми Калеидоскоп културе од 5. септембра у Новом Саду Седми Калеидоскоп културе од 5. септембра у Новом Саду

Лана Зорјан ће наступити уз диригента, композитора и пијанисту- младог уметника у успону, Максимилијана Хаберштока и Војвођански симфонијски оркестар. Они ће у четвртак 5. септембра – звуцима класичне музике, зауставити саобраћај на једном од чувених булевара у Новом Саду – Булевару Михајла Пупина.

Све до 5. октобра, докле траје овогодишњи Калеидоскоп културе, више од 500 уметника, укључујући највећа светска уметничка имена, великане српске културе и младе ствараоце у успону – током пет недеља, приказаће оно најбоље од пет врста уметности – извођачке, визуелне, примењене, архитектуре и књижевности. 

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

Пет недеља Калеидоскопа културе 

Након свечаног отварања, програм Калеидоскоп културе наставља се недељом посвећеној примењеној уметности. У Нови Сад стижу сарадници светски познатих имена као што су Бјорк и Дејвид Боуви, Наоми Кембел, Гвинет Палтроу и Дајана Рос – Ендру Мелкиор и Ендру Џоуз, који ће свој рад представити новосадској публици. 

У недељи примењене уметности, која ће трајати од 6. до 12. септембра, представиће се више од 90 уметника кроз 10 изложби, 10 уметничких инсталација и 7 музичких програма, модне ревије, перформансе и радионице.

Након недеље примењене уметности, следи недеља књижевности Калеидоскопа културе, када ће се по први пут на читавом простору „Дистрикта", у част стогодишњице рођења једног од највећих писаца са наших простора – Александра Тишме, уз учешће више од 100 уметника  реализовати велики новомедијски павиљон који, од 13. до 19. септембра, спаја неколико изложби, представа и инсталација.

У недељи која ће бити посвећена извођачкој уметности, након распродатог концерта (у највећој француској концертној дворани "Accor") и наступа у њујоршком Карнеги холу и париској Олимпији, у новосадском „Дистрикту“ наступиће Ибрахим Малуф, један од најистакнутијих трубача данашњице и француско-либански инструменталиста и композитор номинован за Греми награду. Недеља извођачке уметности трајаће од 20. до 26. септембра.

У недељи која је посвећена архитектури, и ове године у Нови Сад стиже добитник Прицкерове награде, која представља Нобеловог пандана у архитектури, јапански архитекта Рикен Јамамото. Лауерату овогодишње Прицкерове награде, у недељи архитектуре, која ће трајати од 27. септембра до 3. октобра, придружиће се велика регионална имена архитектуре.

Последња недеља овогодишњег Калеидоскопа културе, која почиње 4. октобра, посвећена је визуелној уметности. Филмови неких од најзначајнијих имена српске кинематографије као што су Желимир Жилник, Александар Петровић, Душан Макавејев и други, који су уједно били и оспоравани и забрањивани – биће део изложбе „Најцрњи талас” – која ће бити омаж црном таласу као једној од најзначајнијих појава на уметничко-друштвеном плану прошлог века.

О Калеидоскопу културе 

Калеидоскоп културе је најпрепознатљивији и најпосећенији догађај Европске престонице културе, са највишим оценама публике, који би више од 90 одсто посетилаца поново посетило, а квалитет програма наводи се као главни разлог посете, како показују независна истраживања са Универзитета у Новом Саду. 

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

уторак, 03. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару