Читај ми!

Прођох Левач, прођох Шумадију – 54. пут сабораши чувају народно стваралаштво и традицију од заборава

У порти Манастира Каленић крај Рековца отворен је 54. сабор народног стваралаштва „Прођох Левач, прођох Шумадију“. Манифестација с поносом негује српску традицију саборовања и аутентично народно стваралаштво Шумадије и Поморавља.

Ако је нешто карактеристично за Левач, онда је то свакако Сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“ који у порти једног од најлепших манастира у Србији годинама окупља људе и уједињује их у намери да сачувају изворне народне игре, обичаје, песме, стара јела, народну ношњу. Отварајући манифестацију, министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић позвао је на заједништво и саборност.

„Сваки долазак у Каленић оплемењује. Када погледате друге европске старе народе, они врло љубоморно и одговорно чувају и афирмишу своје културно наслеђе. Ми то сада коначно почињемо да радимо већ неколико година и имамо шта да чувамо и имамо шта да афирмишемо“, истакао је министар Ристић.

Саборски дани у Каленићу донекле нарушавају уобичајени мир Манастира, али са сврхом – да подсете на све вредности проистекле из културе српског народа.

„Педесет четврти пут народ овог краја сачуваће сав духовни колорит српства, сву лепоту фруле, хармонике, лејки, тканица, антерија, јелека“, рекао је Драгиша Томић, председник Општине Рековац.

На позорници у порти Манастира представиће се културно-уметничка друштва из Србије, а по традицији биће изабрана најлепша народна ношња, саборица са најдужом плетеницом, најбрк сабора, а вредне левачке домаћице припремаће традиционална јела из тог краја.

понедељак, 02. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару