Читај ми!

Бук-ток, књижевност између највећих класика и Тик-ток хитова

Током 2020. године, аутори препоручени на Бук-току продали су 13 милиона књига. Годину касније 27 милиона. Продаја књига намењених одраслој и млађој публици нагло је порасла и на основу Тик-ток аналитике. А популарност хаштага #booktok непрекидно расте.

Бук-ток је назив за листу књига које су постале познате захваљујући тренутно најактуелнијој интернет платформи – Тик-току. Након пандемије корона вируса, та апликација преузела је иницијативу у многим областима, па тако и у књижевности. У великим књижарама у свету, а однедавно и код нас, постоје посебне полице са књигама под називом Бук-ток. Реч је о књигама које најчешће купују млади.

„Пре свега, разлика је у томе што старија популација није толико присутна на Тик-току и онда млади имају више простора да бирају књиге према својим афинитетима и да на тај начин граде своје трендове, своје идеје и приче које их интересују, а које се налазе управо у Тик-ток књигама“, каже Милица Ђотуновић, менаџерка друштвених мрежа књижаре „Вулкан“.

„Мислим да је то питање еволуције, да је књижевност морала да се пребаци тамо где су људи, просто је проналазила неке канале. Пре бих могао да говорим о томе има ли нечег субверзивног у коришћењу тих платформи или не, али се књижевност просто налази ту и то је оно што морамо да прихватимо и да нађемо неке стратегије на који начин ћемо пласирати можда бољи садржај“, објашњава Иван Исаиловић књижевни критичар и уредник у Контраст издаваштву.

На Бук-ток листи најчешће су љубавни романи, фантастика, популарна психологија и крими-романи. Међутим, и ван званичне листе, за ауторе је постало важно да се промовишу на овој интернет платформи.

„Објективно говорећи, ми живимо у таквом времену да су ти Тик-ток спотови или ти постови на Инстаграму, нарочито код ових који имају стотине, десетине, некад и хиљаде пратилаца, остављају велики утицај. Мени је јасно да издавачи и књижари користе прилику да ту врсту масовног интереса привуку, а какве су књиге – то је као и у свему – неке књиге су добре, неке су лоше, некад ће неко кроз неку такву Тик-ток рецензију скренути пажњу на неку добру књигу, некад је то резултат пропаганде“, наводи писац Мухарем Баздуљ.

Књижевност између највећих класика и Тик-ток хитова

У времену великог дефицита пажње, изазов је посветити се књигама. Тако су се и књиге прилагодиле савременом контексту. С друге стране, многе књиге су се вратиле у моду, управо захваљујући Тик-току.

„Осећам као да се и књижевност сада трка и покушава, пре свега, да забави, што ето, није нека књижевност која помера границе“, рекао је Исаиловић.

„Верујем да интересовање за класицима неће опасти, а са друге стране верујем да се поједини класици по интересовању и третирају као да су Бук-токови иако они то формално и суштински нису по томе како се означава шта је оно што Бук-ток представља“, нагласила је Милица Ђотуновић.

Једна до друге у књижари се могу наћи неке од најпопуларнијих књига са Тик-тока и највећи класици светске књижевности. Да ли је књижевност вид забаве или нешто чему треба озбиљније да се посветимо?

Према статистици, Бук-ток књиге лакше су за читање док поједини класици захтевају одређену зрелост да бисмо их схватили. На крају дана најбитније је да радимо оно што нас усрећује, а о квалитету нека суде они који се тиме баве.

среда, 28. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару