Читај ми!

Музика Србије и промоција Радио Београда на програму једног од најутицајнијих немачких медија

У суботу 20. јула, на каналу Западнонемачког радија из Келна WDR3, слушаоци једне од најутицајнијих радијских кућа у Немачкој ће бити у прилици да се током три сата програма под називом „Класик форум – Европа у гостима“ упознају са музиком Србије, у избору музичке уреднице Трећег програма Радио Београда Иване Неимаревић.

Музика Србије и промоција Радио Београда на програму једног од најутицајнијих немачких медија Музика Србије и промоција Радио Београда на програму једног од најутицајнијих немачких медија

Европа у гостима је серијал специјалних емисија које су у оквиру редовног трочасовног викенд програма Западнонемачког радија из Келна (WDR3) под називом Klassik Forum, емитоване током летњих месеци 2022. и 2023. године.

У оквиру емисија које су на програму суботом, у ударном дневном термину од 9 до 12 часова, позвани су уредници из различитих европских земаља који говоре немачки језик, како би представили музику својих домовина – како најзначајнија дела музичке баштине, тако и нова, млада лица и савремену музичку сцену.

„Идеја пројекта Европа у гостима била је да поделимо музички живот Европске на један другачији и жив начин“, речи су Сузане Окелман, уреднице на каналу WDR3. „Имамо колеге који раде на другим културим програмима као што су BBC Radio 3, France Musique, P2, Данском радију а који говоре немачки језик. Зашто их не бисмо позвали да представе своје земље, да нам прикажу њихове националне музичке сцене и нашим слушаоцима омогуће увид који иначе не би могли да добију“.

Уз подршку Европске радиодифузне уније (ЕБУ), Сузана Окелман и њен тим су окупили уреднике са свих страна Европе, те током лета 2022. године реализовали седам емисија са гостима Швајцарске, Румуније, Француске, Данске, Холандије, Велике Британије и Србије, а током 2023. године са уредницима из Италије, Португала, Велике Британије, Чешке, Мађарске, Француске и Аустрије.

Током лета 2024, WDR није био у могућности да реализује нову серију емисија, али је из архиве настале током претходних година, од 14 реализованих емисија одлучио да репризира четири – из Србије, Француске, Велике Британије и Португала, као најзанимљивије и најуспешније музичке „портрете“ ових европских земаља.

Ове године, циклус ће започети управо трочасовна емисија посвећена музици и музичарима из Србије, коју је уредница Трећег програма Радио Београда, Ивана Неимаревић, реализовала у јулу 2022. године.

Публику у Немачкој, упознала је са историјом музике у Србији, неким од најлепших страница наше музичке баштине (од Грлице Стевана Христића, до Тебе појем Стевана Мокрањца), преко традиционалног певања „извика“, остварења савремених аутора као што су Исидора Жебељан, Зоран Ерић, Ања Ђорђевић, Наташа Богојевић, преко низа извођача који су наступили у емисији „Студио 6“ (ЛП дуо, "Belgrade Baroque", Дамир Имамовић, ансамбл „Метаморфозис"), дела једне од првих српских композиторки Славке Атанасијевић, до наших великих звезда на светској музичкој сцени, баритона Жељка Лучића и виолинисте Немање Радуловића.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару