Читај ми!

Адлигат обележио рођендане Николе Тесле и Павла Вуисића

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат обележило је годишњице рођења Павла Вуисића и Николе Тесле. Овим поводом организована је серија онлајн предавања на три континента на шест језика – српском, енглеском, италијанском, француском, арапском и на свахилију и изложени су нови предмети на сталној поставци Музеја књиге и путовања и Музеја српске књижевности у саставу Адлигата.

У Адлигату се налази Легат Павла и Мирјане Вуисић у којој су на ст алној поставци приказана оригинална љубавна писма, Пајини цртежи, песме које је писао на салветама и омотима цигарета а супруга спашавала из канти за отпатке, свежањ Пајиних кључева са кључевима камиона који је вожен у камионџијама, као и сва три Пајина тестамента.

Под кровом Адлигата налази се и Збирка Николе Тесле са оригиналним Теслиним писмима упућеним конзулу Краљевине Југославије у Њујорку Радоју Јанковићу поводом Пупинове болести и оригинални Теслин пензиони чек. На сталној поставци Теслине збирке по први пут је приказана разгледница коју је гуслар Петар Перуновић Перун послао Радоју Јанковићу. То је српски војник, учесник балканских и Првог светског рата, чије су гусле током Првог светског рата на Гучеву разнели шрапнели, када је и сам био рањен. Перун је постао познат по томе што је српску народну поезију певао Тесли и Пупину,

„Наше Удружење чува сећање на значајне људе српске историје и често обележавамо њихове годишњице рођења или смрти. Теслу и Пају Вуисића везује овај посебан дан, па смо направили посебно предавање посвећено њима а намењено пре свега странцима и нашим људима расејаним по свету. То је комбинација вођене туре по нашим колекцијама и представљање занимљивих и значајних чињеница из њиховог живота. За Теслу у свету већином знају, али за Павла Вуисића ретко ко, зато смо осмислили посебан начин да нашег славног глумца, чијом је вештином био одушевљен и Орсон Велс, представимо странцима. У оквиру предавања смо пуштали исечке из култних филмова, а ову прилику смо искористили и да странцима прикажемо гусле – код нас се налази један оригинални примерак направљен у рову током Другог балканског рата, Битке за Једрене, са коњском длаком и од војних конзерви за храну, као и гусле које је Данило Киш поклонио књижевнику Радославу Братићу“, изјавио је Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат.

Поводом 98 година од рођења Павла Вусића делегација Адлигата је са супругом славног глумца Мирјаном Вуисић одржала спомен на глумчевом гробу на Новом гробљу.

четвртак, 11. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару