Читај ми!

Ђорђе Матић добитник награде „Момо Капор“ за роман „Ниоткуда с љубављу“

Добитник овогодишње награде „Момо Капор“ за књижевност је Ђорђе Матић за роман „Ниоткуда с љубављу“, а одлуку о томе једногласно је донео еминентни жири у саставу Мухарем Баздуљ, књижевник (председник), Радмила Станковић, новинарка и Вуле Журић, књижевник.

Жири је у ужи избор уврстио четири изванредна романа, тако да је било тешко донети одлуку. У образложењу жири напомиње да просечан читалац не би нашао сличности у Капоровим и Матићевим делима, али констатује да су заправо и Капор и Матић пре свега дубоко одани својој култури.

„Та култура се у највећој мери преклапа и кроз високу културу и кроз оно што бисмо могли назвати културом свакодневног живота. Матић је велики део живота провео у егзилу, Капор је био светски путник. Нису, дакле, били, да се послужимо тим Капоровим насловом, 'провинцијалци‘, али нису били ни наличје истог новчића: наивни адоратори свега туђег и далеког.“

Награда „Момо Капор“ ће Ђорђу Матићу бити уручена на свечаности у понедељак, 8. априла, са почетком у 12 часова у Свечаној сали Скупштине града.

Награда се састоји од плакете од сребра са мотивом школице и новчаног износа који додељује „Ерсте“ банка, вишегодишњи покровитељ књижевне и ликовне награде „Момо Капор“, осведочени пријатељ културе, уметности и савременог културног стваралаштва на нашим просторима.

Ђорђе Матић, песник, есејиста и романописац је седми носилац изузетне награде за књижевност „Момо Капор“. Након студија италијанске и енглеске књижевности на универзитету у Амстердаму писао је за многобројне медије с подручја бивше Југославије, а током последњих 10 година је објавио осам књига.

Изузетно су запажене његове књиге поезије и есеји, од којих је неколико посвећено популарној музици са ових простора, али и српској култури. Уредник је и коаутор Лексикона Ју митологије и коаутор тројезичног музичког приручника за ворлд мјузик сцену.

Приредио је неколико књига публицистике, као и неколико књига из области историјских наука. Осим на српском и хрватском, писао је и на холандском и француском језику. Стални је сарадник загребачког часописа Просвјета и портала Око Радио Телевизије Србије. Члан је Хрватског друштва књижевника и СКД „Просвјета“. Рођен је и одрастао у Загребу, а тренутно са породицом живи у Поречу.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије