Радио Београд 2 већ 66 година баштини стваралаштво које је данас – драгоцена реткост

Свечаним уручењем награде „Никола Милошевић" за најбољу књигу протекле године у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, Радио Београд 2 прославио је 66-ти рођендан. Добитник признања је Мирко Зуровац за капитално дело ,,Онтологија уметности".

Други програм Радио Београда баштини радиофонско стваралаштво које је у данашњој медијској понуди драгоцена реткост. Уз извештавање о догађајима из културе, главна мисија Радио Београда 2 је неговање културе дијалога, лепоте говора и српског језика. Шездесет шести рођендан прославља се у години великог јубилеја – века Радио Београда.

„То је 100 година не само Радио Београда, него и сто година радиодифузије и електронских медија у Србији. У овој години јубилеја Радио Београд дневно производи 168 сати програма. Морам да нагласим да Радио Београд није музеј и да ми гледамо у будућност, наш је слоган Из века у века, из 20. у 21. век, из првог века радија у други век радија", рекао је Милан Недић, директор Радио Београда.

Деветог фебруара 1958. године први пут је емитован програм Радио Београда 2, замишљен као алтернатива Првом програму, са задатком да забави и поучи слушаоце. Драмски, документарни и музички програми постали су трајна културна баштина која се чува у Архиву Радио Београда.

„У суштини, Београд 2 је фактички утемељен на култури у најопштијем смислу. На том концепту је и данас. О култури информишемо, полемишемо, преиспитујемо и промишљамо, едукујемо и афирмишемо истинске вредности, ширимо и политичку културу и културу дијалога", каже Радован Пантовић, вршилац дужности главног и одговорног уредника Радио Београда 2.

Добитник награде „Никола Милошевић'' је професор Мирко Зуровац за двотомну Онтологију уметности, дело које је жири оценио као завештање једног од водећих српских филозофа.

„То је књига која је права ризница за све оне који намеравају да се баве изучавањем естетике или се њоме већ баве, али исто тако и књига полемичка која ће бити занимљива многима, која отвара нове, другачије погледе на неке уметничке феномене", изјавио је проф. др Зоран Пауновић, председник жирија.

Уз традиционалне радијске фреквенције, програми Радио Београда и тематски канали могу се слушати преко платформе РТС Планета, а однедавно и апликације РТС Звук.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару