Читај ми!

Бори Драшковићу уручена награда за животно дело „Поглед у свет: Војислав Вучинић“ 29. Фестивала ауторског филма

Редитељ Боро Драшковић добитник је награде „Поглед у свет: Војислав Вучинић“ коју Фестивал ауторског филма додељује за целокупан допринос филмској уметности. Награда за животно дело 29. ФАФ-а уручена је у пуној великој сали МТС Дворане.

Маша Сеничић, селекторка програма је на уручењу рекла: „Визуелни идентитет фестивала је посвећен Бори Драшковић, односно, филму Хороскоп. Некако ми се чини да је насиље суптилно ове године једна од тема фестивала, али и нежност, а и једно и друго су видљиви у овом филму. Боро Драшковић је аутор који је обележио нашу кинематографију, али је он такође и професор. Овде има неколико његових студената тренутно. Он је велики мислилац и есејиста, и из тог разлога смо за овај фестивал урадили нешто што Фестивал ауторског филма до сада није учинио, а то је публикација Дијалог Драшковић коју можете наћи на нашим пултовима, и која је бесплатна, а у њој су два есеја о Бори и један исечак из његовог есеја написаног одавно. Ова публикација је позив да се присетимо колико је целовито Драшковићево дело".

Срђан Вучинић, уметнички директор ФАФ-а је Бори Драшковићу уручио награду и обратио му се речима: „Драги Боро, овај комад дрвета и алуминијума вероватно није довољан да изрази сав ваш допринос за нашу културу кроз ваше филмове, представе које сте радили, књиге, путописе, кроз генерације глумаца, редитеља које сте одшколовали, од којих су многи постали неки од наших највећих уметника у бившој Југославији. И да не заборавим и ваш допринос за Фестивал ауторског филма и у тешким годинама деведесетих, када сте били председник директоријума Фестивала, и саветник за програм, и када сте вашим саветима пуно помогли овом фестивалу. Али ево, ја вас ипак молим да примите ову награду, која је једногласна одлука нашег тима, свих људи који раде на овом фестивалу. Хвала Вам!”

Боро Драшковић се захвалио на награди и поручио: „Ја сам непристојно дуго болестан, међутим морао сам да дођем да вам честитам велики празник, ваш фестивал и да се захвалим на награди. Заиста сам узбуђен, ово је врло значајна награда. Када добијете награду од људи са којима сарађујете, са којима живите, који су ваше професије, онда је то посебно значајно. А када је та награда Поглед у свет и када има име Војислава Вучинића, мог пријатеља који је читав живот посветио филму и који је основао овај фестивал, велики храм филма, онда та награда може и да вас усрећи и расплаче. Срђан Вучинић, уметнички директор фестивала на један зналачки начин тумачи овогодишњи фестивал са насловом Човек на путу. Мислим да смо сви на путу. Не само редитељи и гледаоци, већ и оно биће које рађа бисер је такође на путу".

„Као што мене сада узбуђује корњача и Драган Николић као тајанствени знак на плакату фестивала, на исти начин је Хороскоп узбудио публику у Аустралији где је први пут приказан. И тада сам видео једног домороца са корњачом који је ишао на пројекцију. И питао сам се да ли ће осетити то што је Драган осетио, и што је ова корњача осетила. У Вијетнаму лептир трепне крилца, а у Београду огромно гледалиште кроз знаке и значење корњаче на голим прсима Драгана Николића улази у грчки филм (Јадна створења, Јоргос Лантимос), катарза, опет катарза, јер и катарза је опет на путу,” нагласио је Драшковић.

Подсећамо, плакат 29. ФАФ-а, решење визуелне уметнице Драгане Кртинић, инспирисан је филмом Хороскоп. Почасна пројекција филма биће одржана у среду, 29. новембра у 19.30 часова у Југословенској кинотеци.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару