Читај ми!

Значај хлеба огледа се и присуству у пословицама и изрекама широм света, поручује Димитрије Вујадиновић

„Сваки сто је само СТО – док се на њега не ставе хлеб, вода и со. А кад се на сто ставе хлеб, вода и со – сваки сто постаје ПРЕСТО“, једна је од стотину изрека и пословица које је културолог Димитрије Вујадиновић сабрао у новој књизи посвећеној хлебу „Хлеб у пословицама и изрекама народа света“.

Значај хлеба огледа се и присуству у пословицама и изрекама широм света, поручује Димитрије Вујадиновић Значај хлеба огледа се и присуству у пословицама и изрекама широм света, поручује Димитрије Вујадиновић

Књига је представљена у РТС клубу непосредно пре него што је Вујадиновићу уручена награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) у категорији друпштвено хуманистичких наука – национално признање за креативност.

Публикација Хлеб у пословицама и изрекама народа света садржи више од хиљаду језгровитих народних наравоученија у краткој форми.

Упечатљиво приказује проживљено искуство користећи хлеб не само као храну, већ и као симбол и метафору.

Пословице и изреке систематизоване су према темама. Наравно, све су оне вишезначне и могле би бити и на другачији начин разврстане. За неке је потпуно јасно значење, а за друге је потребно појашњење.

На крају сваке изреке налазе се скраћенице језика народа из кога потичу. За одређени број пословица и изрека није пронађено којем народу припадају, што не умањује њихову вредност...

Како аутор тврди ово је тек друга књига посвећена изрекама и пословицама о хлебу у свету, прва је објављена у Шкотској 20-тих година прошлог века.

О књизи су говорили говорили проф. др Миладин М. Шеварлић, председник Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије, Бранко Станковић, аутор и водитељ ТВ емисије Квадратура круга који је реализовао емисију Историја и путеви хлеба заједно са Вујадиновићем. 

Димитрије Вујадиновић рођен је 4. октобра 1951. године у Сомбору. Похађао је Економски факултет, Универзитета у Београду, а постдипломске студије завршио је у пољу Социологије културе на Универзитету у Београду.

Димитрије је по занимању културолог, а своју каријеру је започео као новинар (1980-1985). Радио је као истраживач на неколико домаћих и интернационалних пројеката, био је директор Интернационалног фестивала хлеба у Новом Саду (2006-2010).

Већ годинама бави се истраживањем културе хлеба и води међународни пројекат „Хлеб културна баштина“.

четвртак, 26. децембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње