Значај хлеба огледа се и присуству у пословицама и изрекама широм света, поручује Димитрије Вујадиновић
„Сваки сто је само СТО – док се на њега не ставе хлеб, вода и со. А кад се на сто ставе хлеб, вода и со – сваки сто постаје ПРЕСТО“, једна је од стотину изрека и пословица које је културолог Димитрије Вујадиновић сабрао у новој књизи посвећеној хлебу „Хлеб у пословицама и изрекама народа света“.
Књига је представљена у РТС клубу непосредно пре него што је Вујадиновићу уручена награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) у категорији друпштвено хуманистичких наука – национално признање за креативност.
Публикација Хлеб у пословицама и изрекама народа света садржи више од хиљаду језгровитих народних наравоученија у краткој форми.
Упечатљиво приказује проживљено искуство користећи хлеб не само као храну, већ и као симбол и метафору.
Пословице и изреке систематизоване су према темама. Наравно, све су оне вишезначне и могле би бити и на другачији начин разврстане. За неке је потпуно јасно значење, а за друге је потребно појашњење.
На крају сваке изреке налазе се скраћенице језика народа из кога потичу. За одређени број пословица и изрека није пронађено којем народу припадају, што не умањује њихову вредност...
Како аутор тврди ово је тек друга књига посвећена изрекама и пословицама о хлебу у свету, прва је објављена у Шкотској 20-тих година прошлог века.
О књизи су говорили говорили проф. др Миладин М. Шеварлић, председник Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије, Бранко Станковић, аутор и водитељ ТВ емисије Квадратура круга који је реализовао емисију Историја и путеви хлеба заједно са Вујадиновићем.
Димитрије Вујадиновић рођен је 4. октобра 1951. године у Сомбору. Похађао је Економски факултет, Универзитета у Београду, а постдипломске студије завршио је у пољу Социологије културе на Универзитету у Београду.
Димитрије је по занимању културолог, а своју каријеру је започео као новинар (1980-1985). Радио је као истраживач на неколико домаћих и интернационалних пројеката, био је директор Интернационалног фестивала хлеба у Новом Саду (2006-2010).
Већ годинама бави се истраживањем културе хлеба и води међународни пројекат „Хлеб културна баштина“.
Коментари