Читај ми!

Почиње Фестивал фотографије Визуализатор под слоганом – „Да ли верујеш својим очима?“

„Да ли верујеш својим очима?“ – слоган овогодишњег Фестивала фотографије „Визуализатор“ указује да је фокус фестивала на утицају вештачке интелигенције на фотографију и медије. Програм се састоји од изложби, јавних трибина и предавања који ће бити одржани од 15. новембра до 7. децембра 2023. године у културним центрима, музејима и галеријама широм Београда.

Овогодишњи Визуализатор биће свечано отворен у среду, 15. новембра у УК Пароброд, изложбом фотографа Магнума Јонаса Бендиксена. Његова контроверзна књига The Book of Veles настала је током председничке кампање у Сједињеним Америчким Државама 2016. године. Овај интригантан пројекат покренуо је дебату на светском нивоу о употреби вештачке интелигенције у медијима и генерисању лажних вести. Отварању ће присуствати и Амбасадорка Краљевине Норвешке Кристин Мелсом, Амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији, господин Јан Брат.

Шок јавности ове године изазвао је немачки фотограф Борис Елдгасен, када је одбио престижну награду "Sony World Photography Awards" уз образложење да је победничка фотографија генерисана вештачком интелигенцијом. То је још једна реакција на ову горућу тему и почетак дебате коју ћете моћи да чујете у оквиру Фестивала. Радови Елдгасена биће представљени изложбом "Pseudomnesia", коју чине слике генерисане вештачком интелигенцијом. Борис својим фотографским, али и професорским радом на светским универзитетима, континуирано доприноси значајним променама у концепцијама савремених визуелних уметности.

Испитивање поузданости медија и будућност фотографије као документа истине су испраћени програмом. Покретање ове теме је од кључног значаја да би се умањила могућност манипулисања информацијама у јавној сфери.

Прва међународна конференција о утицају вештачке интелигенције на фотографију и медије у фокус ставља промене медијске комуникације и опасности од манипулације медијском фотографијом. Јавност, међутим, не поседује аналитичке алате за препознавање ових пракси. Зато су важне дискусије о новим етичким парадигмама и потребности правне регулативе којом би се спречиле потенцијалне злоупотребе.

О овим и другим релевантним питањима разговараће учесници конференције, светски ауторитети из области фотографије и медија, који долазе из осам земаља: Јонас Бендиксен (Норвешка), Борис Елдгасен (Немачка), Стефано де Луиђи (Италија), Нуно Рико Солгадо (Португал), Карине Ван Гервен (Белгија) и Звездан Манчић (Србија). Конференција, коју ће водити новинар Зоран Станојевић, биће одржана у среду, 15. новембра у УК Пароброд, са почетком у 17 часова. Конференцију су подржали Министарство информисања и телекомуникација.

Последњих месеци се десила потпуна револуција коју је унела вештачка интелигенција, чиме је прес и документарна фотографија, која је једина била мерило истине (фотографишеш шта си видео, фотографија је судски доказ) сада постаје потпуно упитно и релативно. Ствар већ утиче на тржиште фотографије и много тога се већ мења, а удар на професију, кредибилитет медија и остало је увелико започео.

Приче које су изазвале глобалну пажњу биће представљене из прве руке на фестивалу.

Утицајан италијански фотограф Стефано де Луиђи, члан агенције VII и четвороструки добитник "World Press Photo" признања београдској публици представиће изложбу "Blanco", изазовну и аутентичну серију фотографија којима приказује феномен слепила на несвакидашњи, иновативан начин. Његов рад поставља бројна важна питања о променама визуелне перцепције у савременом свету.

Програм Фестивала

У оквиру Фестивала фотографије Визуализатор ће бити приређено 12 тематски различитих изложби, низ радионица и трибина како домаћих, тако и страних аутора.

У Музеју примењене уметности ће у четвртак, 16. новембра бити одржана радионица, а онда и отворена изложба "Blanco", италијанског фотографа Стефана де Луиђиа.

Наредног дана, у петак, 17. новембра београдска публика биће у прилици да се упозна са радовима Коена Суидгеста, како кроз радионицу, тако и на изложби која ће бити постављена у Галерији Никола Радошевић. Немачки фотограф Борис Елдагсен гостоваће са изложбом "Pseudomnesia", која ће бити отворена у суботу, 18. новембра у УК Пароброду.

На истој локацији ће потом бити приређене и изложбе домаћег аутора Браће Надеждића (22. новембар), као и радови изабрани у оквиру конкурса Press Photo Србија 2023 (29. новембар).

У Кући Ђуре Јакшића, од 21. новембра биће постављена изложба радова Саболча Дудаша, а на истој локацији биће изложени и радови белгијског фотографа Јоса Верхоогена, који ће такође одржати радионицу пред отварање изложбе, у четвртак, 30. новембра.

У Галерији Никола Радошевић 23. новембра биће отворена изложба радова домаћег фотографа Предрага Узелца, а онда и фотографије студената Факултета драмских уметности са Одсека за камеру (1. децембар).

Изложба домаћих радова насталих под окриљем Фото савеза Србије биће отворена у Културном центру Владе Дивљан у недељу, 26. новембра.

Детаље изложби и целокупан програм можете погледати на Vizualizator.rs

Фестивал су подржали Министарство културе, ОЕБС, Секретаријат за културу Града Београда, Амбасада Холандије, Италијански центар за културу, Амбасада Краљевине Норвешке, Амбасада Португала и Туристичка организација Београда.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару