Читај ми!

„Живела књига“, завршен 66. Београдски сајам књига

Вечерас се затвара 66. Београдски сајам књига. За девет дана посетило га је више од 190.000 људи.

Завршни викенд на Сајму књига обележили су гости, награђивани и популарни писци из целе Европе. Ерик Емануел Шмит, један од најзначајнијих савремених француских писаца, представио се и као аутор књига за децу. Жоао Тордо из Португалије, говорио је о романима у којима се бавио унутрашњим конфликтима и променама које носе различита животна доба.

Звезда 66. Београдског сајма књига био је британски историчар и писац Сајмон Сибаг Монтефјоре чија су дела преведена на око педесет језика. Тридесетогодишње истраживање сабрао је у епохалној књизи Свет: породична историја.

„Петсто година историчари су имали пуно среће, јер су сви писали писма. У 18. и 19. веку нарочито, људи су остајали до касно будни пишући бескрајна писма. То нам је омогућило да разумемо тајни живот значајних личности. Данас о томе можемо само да нагађамо на основу новинских текстова, од којих је половина обично ђубре“, каже Сибаг.

На штанду Француске, земље почасног госта, осим о књижевности, говорило се и о ауторским правима, економији, стриповима и спорту.

Добитница најзначајнијих француских признања из области превођења и животна сапутница Данила Киша Паскал Делпеш била је гошћа Сајма књига и Народне библиотеке, а уредник културне рубрике у магазину Фигаро Жан-Кристоф Буисон говорио је о везама француске и српске културе.

„Французи можда нису потпуно свесни, али осећају да су блиски са Србима, да их повезују историјске, књижевне и културне везе. У Француској се зна за Андрића, Селенића, Црњанског. Историјски смо везани још од династија Обреновић и Карађорђевић, затим Великог рата, касније се та веза огледала кроз културу, а последњих деценија, што је мени посебно драго, кроз спорт. О томе сам писао у својој књизи, која је нека врста личне историје Београда“, навео је Буисон.

За време Сајма књига, навршило се 130 година од рођења Милоша Црњанског и представљено капитално издање Црњански – биографија једног осећања, професора Мила Ломпара.

„Тако одајемо почаст једном од највећих писаца које је Србија икад имала, а у исто време смо осветлили његов живот, судбину и дело“, истакао је издавач Зоран Гутовић.

Хала 1 Београдског сајма је проглашена за споменик културе, а традиција Београдског сајма књига везана је за тај простор. Организатори су саопштили да ће и следеће године бити на истом месту.

„Јако ми се допада ова хала. Структура грађевине је врло лепа, импозантна, улази и природно светло, заиста невероватна грађевина за одржавање сајма књига, није као остали сајамски простори у којима сам био“, каже композитор Феликс ле Бар.

„Живеле књиге“ је слоган Сајма књига с којим је и затворена најмасовнија културна манифестација у Србији и региону.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара