Читај ми!

Љубивоју Ршумовићу уручена „Жичка хрисовуља“

Љубивоје Ршумовић овогодишњи је добитник престижног песничког признања „Жичке хрисовуље“. На свечаности у Манастиру Жичи уручена му је златопечатна повеља и икона Преображења, „за поезију уз коју су узрастали многи нараштаји нашег и детињег народа“, како је образложио жири 32. Жичког духовног сабора „Преображење“.

Колекцији више од 50 домаћих и иностарних књижевних награда и признања, међу којима су Бранкова и Вукова награда и награда Невен, песник уз кога су одрастале генерације, придодаје Жичку хрисовуљу. По традицији, Љубивоју Ршумовићу су, под сводовима Манастира Жиче, уручени Златопечатна повеља и икона Преображења.

„Могу да кажем да је ова награда крунска за мене. На неки начин награда која је изнад свих награда. Јер се значи додељује, рекао бих, од неког литерарног срца које се удружило са амбијентом у Жичи“, каже песник Љубивоје Ршумовић, добитник Жичке хрисовуље.

До сада је објавио више од 100 књига, углавном за децу. Деца су украс света званична је дечија химна у Србији, али Жичку хрисовуљу добио је због поезије која уздиже родољубље, завичај и породицу, сведочи о тешким временима.

„Покушава и успева већ генерацијама да том свом дечјем и детињем народу улије дах игре, дах ведрине и све оно што доприноси самопоуздању и животном елану“, истакао је Драган Хамович, председник жирија за доделу Жичке хрисовуље.

Поезији лауреата биће посвећен и зборник радова са округлог стола књижевних критичара. Доделом Жичке хрисовуље завршен је овогодишњи Жички духовни сабор „Преображење“.

 

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара