Читај ми!

Видовданске свечаности на Косову и Метохији

У склопу овогодишњих Видовданских свечаности у Грачаници је отворена изложба сликарских радова насталих на Видовданској уметничкој колонији, а додељене су и награде истакнутим сликарима.

Сава Ракочевић, уметник из Пећи који живи и ствара у Америци добитник је награде „Лонгин“. Ова награда се традиционално додељује за свеукупно стваралаштво, док је награду „Димитрије Поповић“, која се додељује најуспешнијем младом ствараоцу добио уметник из околине Липаља Никола Илић.

Афирмација уметности и подстицај младим талентима на Косову и Метохији да и у тешким временима стварају основни је циљ Видовданске ликовне колоније која траје путних 25 година, рекла је уредница програма Дома културе у Грачаници Маја Тодић.

„Овогодишње ликовно промишљање и мисаоне промисли истичу потенцијал и значај ликовног окупљања у Грачаници. Уметнички савет колоније и Дом културе Грачаница дугују захвалност свим учесницима, јер су после многих одустајања победили страхове од сукоба на Косову и Метохији. Они су својим доласком показали да је креативност и однос према стварању изнад зла и деструкције“, рекла је Тодићева.

Уметнички савет ликовне колоније одлучио је да ове године сликару из Пећи, који живи и ствара у Америци, Сави Ракочевићу припадне „Лонгин“, награда која се традиционално додељује за свеукупно уметничко стваралаштво.

„Особит карактер ликовне поетике Саве Ракочевића дубоко је укорењен у културно наслеђе Србије, а уметникову личност су у великој мери формирали његов завичај, Косово и Метохија, близина Пећке патријаршије и Високих Дечана, што је и сам много пута потврђивао“, оценио је жири.

У име аутора награду је примила Весна Југовић.

„Преносим вам посебну поруку Саве Ракочевића да ће то бити и најдража награда у његовом животу, јер долази из Грачанице и то на Видовдан из земље у којој је рођен далеке 1933. године и народа који је обликовао и његов таленат и стваралаштво и његов неустрашиви животни пут“, рекла је др Весна Југовић.

Неисцрпне косовске теме и мотиви били су инспирација за дванаесторо уметника из Србије, Црне Горе, Румуније, Словачке, Немачке, а њихов сликарски опус, како је навео директор Галерије уметности Небојша Јевтић, јасно потврђује искрено проживљен сусрет уметника са простором, догађајима и људима у Грачаници.

Изложбу радова насталих на овогодишњој Видовданској ликовној колонији отворила је др Бранка Лалић.

„Захвални смо што смо имали прилику да духовно растемо и мисаоно стварамо обилазећи манастире читавом територијом Косова и Метохије, велико хвала организаторима на томе“, рекла је Лалићева.

Програм Видовданских свечаности наставља се наредних дана, „Избором Косовке девојке“ 26. јуна, дан касније манифестацијом „Видовданско песничко бденије“ у оквиру које се најбољим књижевним ствараоцима додељују награде „Златни крст кнеза Лазара“, „Перо деспота Стефана Лазаревића“ и „Кондир Косовке Девојке“.

Епархија рашко-призренска раније је саопштила да ће, ове године, први пут од избијања ратних сукоба на Косову и Метохији 1999 године, због погоршане безбедности, парастос косовским јунацима 28. јуна, уместо крај споменика на Газиместану, бити служен у порти манастира Грачаница после свете литургије.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару