Читај ми!

Симфонијска поема „Хилендар“ премијерно изведена у Коларчевој задужбини

У сали Коларчеве задужбине Симфонијски оркестар РТС-а и оркестар Академије уметности Универзитета из Бањалуке, са пијанистом Александром Синчуком, извели су концерт у оквиру подухвата „Хиландар као надахнуће".

Недавно објављена симфонијска поема Хилендар композитора Владе Милошевића, коју је након педесет година од настанка приредио Саша Павловић, била је повод за покретање подухвата Хиландар као надахнуће. Дело је први пут изведено у уторак у Бања Луци, а сада смо га премијерно чули и у Београду.

То је дело једног зрелог композитора који је порастао, у најбољем смислу схваћеној, хабзбуршкој традицији, на њеним ободима. Значи, то је једна врста писмености коју су ширили чешки, аустријски музичари, угарски музичари који су службовали по овим територијама. То је један посткалајевски свет који је остао бениган, али је понудио доста информација у смислу заната. Све остало је даровити садржај самог човека који је успео да за пуно година скупи то једно мелодијско-хармонско искуство, да га преточи и да споји те две крајине – Неготинску и нашу Босанску крајину. То су два лука који се страшно добро допуњују. Данас су нам баш нужне такве параболе“, наглашава акадмик Светислав Божић.

Хиландар као центар православља и средиште српске културе и духовности, вековима је непресушно надахнуће уметницима. Сусрет са манастиром тонски је оживео и наш истакнути композитор, академик Светислав Божић, концертом за клавир и оркестар Ноћ у Хиландару.

Музика Светислава Божића јесте тешка за свирање у техничком смислу, али он никад не трчи за неком спољашњом техником, да се покаже пијаниста као виртуоз, него је све то сакривено у садржају те музике“, каже пијаниста Александар Синчук.

„То је сусрет који не личи на друге јер носи велику дубину, узбуђење, многе претпоставке стечене из литературе, из филмова о Хиландару, из прича о Хиландару, из литургијског осећања, али сам додир физички са тим рајским вртом светогорским је нешто што се не може тако лако описати. Уметност је најближа, она можда може да добаци до тог осећања, да га негде подигне, да га обзнани“ додаје академик Божић.

Овим концертом затворени су Дани Владе С. Милошевића, који се од 2000. одржавају у Бањлуци. По први пут један концерт у оквиру манифестације одржан је и у Србији.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво