Отворена изложба „Београд у покрету“ – завирите у предратни период и сазнајте како су изгледала прва возила на улицама престонице

У Кући краља Петра на Сењаку отворена је изложба „Београд у покрету“, на којој се посетиоци могу упознати са историјатом аутомобилизма у престоници, али и видети како су улице изгледале без паркираних аутомобила и саобраћајних гужви.

Изложбу „Београд у покрету“ су, уз помоћ Секретаријата за културу, организовали администратори Фејсбук групе Био једном један Београд. Једна од њих је и Бранка Ђорђевић-Наканиши.

„Изложба дочарава атмосферу тог времена (између два светска рата прим. аут.), виде се улице које данас делују као да су много уже, а заправо је тада било мање саобраћаја, није било паркираних аутомобила, све изгледа много шире, нема пешачких прелаза. Све делује помало анархично, возила често иду посред коловоза, пешаци прелазе улицу где хоће“, прича Бранка Ђорђевић-Наканиши.

Пре Сењака, ова изложба је у мањем формату била и у Ранчићевој кући у Гроцкој. Сада, поред историјата аутомобилизма, обухвата и историјат комплетног саобраћаја тога доба – фијакера, бицикала, аутомобила, мотоцикала, трамваја, аутобуса, речног саораћаја.

Ђорђевић-Наканишијева Истиче да су фотографије како из колекција организатора изложбе, тако и из породичних албума пратилаца Фејсбук групе.

У витринама Куће краља Петра су и бројни експонати – стари волани, трубе, регистарске таблице, колекционарске картице, старе дечје играчке, као и експонати који немају везе са аутомобилима, али дочаравају атмосферу тог времена.

Бранка Ђорђевић-Наканиши истиче да се у једној витрини налази и диплома Петру Величковићу и три фотографије. Реч је о човеку који је седам година пре него што су Италијани патентирали „веспу“ дизајнирао прототип мопеда. Он је, наиме, радио у продавници ауто-делова, а био је и мото-тркач и решио је да самом себи направи машину која је ишла 50 километара на сат.

Ово је четврта изложба администратора групе Био једном један Београд за годину дана.

Прва је отворена прошле јесени, такође на Сењаку, а дочарала је живот Београђана пре рата, док посетиоци Калемегдана још могу видети изложбу „Стазама предака“ код Великих степеница.

Изложбу „Београд у покрету“ можете погледати у Кући краља Петра на Сењаку (Васе Пелагића 40) до 17. октобра. Улаз је бесплатан.

(фотографије са отварања изложбе уступили организатори)

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара