Читај ми!

Корона Арт – уметност обојена вирусом

Док сам се спремала за одлазак у кућу Ђуре Јакшића у Београду, у којој се припремало отварање изложбе дечјих радова на тему „Корона Арт“, у мојој глави сударале су се мисли о темама, питањима и саговорницима на тему приче о коронавирусу. Колико пута током дана чујемо ту реч и колико је и да ли је омражена, далека и шта ће рећи ти млади уметници, који су овој теми посветили своје мисли и вештим рукама их пренели на папир, да их поделе са нама.

„Корона Арт", је необична изложба отворена у кући Ђуре Јакшића, у Скадарлији, доступна посетиоцима до 2. фебруара 2020. године. Оснивачи изложбе су Ирена Јовановић и Татјана Трајковић.

Када је прошле године у марту 2020. године проглашено ванредно стање, изазвано коронавирусом, Тања је осмислила начин на који ће олакшати период изолације деци и родитељима.

На „Фејсбуку" је Тања покренула групу „Корона Арт", где су деца и родитељи могли да постављају своје радове на различите теме.

Боје за стрес и страх

„Идеја је била да се деци омогући да што лакше преброде овај карантин, зато сам се и придружила овој групи. Сваки дан смо имали нову тему коју смо радили и врло често сам добијала поруке од родитеља да им много значи овај рад са децом, јер су она престала да размишљају да не смеју да излазе напоље, да имају превише обавеза око школе, да не могу да се виђају са својим другарима", рекла је Ирена Јовановић, ликовни педагог.

Током 53 дана ванредног стања, циљ групе „Корона Арт", био је да се ублаже стрес и страх и да се размишљања на дневном нивоу усмере ка ведријим темама.

"Изложба је показала да је циљ испуњен, а као што то бива код подухвата који почну скромно и ненаметљиво, циљ је превазишао оквире свакодневног и прерастао у посебно виђење времена, као и у неочекивано сведочанство о једном нашем периоду, испичаном четкицама и бојицама девојчица и дечака", истакла је Татјана Трајковић.

"Деца су имала онлајн наставу и могла су да размењују искуства и да причају о темама које су веселе и нису имале везе са карантином. Цртали смо воће, шта смо доручковали, какав је био поглед кроз мој прозор. Пошто смо током лета поново пуно слушали о вирусу, а ближио се први септембар,маска је била обавезна. Тада су деца правила своје креације маски, које су осликавале њихов идентитет", истакла је проф. Ирена Јовановић.

Колико примећујемо уметност 

На жалост живимо у времену у коме је уметност постала неприметна и понека сувишна, иако је безброј пута доказано да млади људи, који се баве уметношћу, показују виши ниво емпатије и социјалне толеранције.

„Волела бих да можемо да покажемо да у овом тренутку одрастају они који ће можда „спасити" уметност. Потребно је да ми подржимо мале ствараоце великих будућих дела, а док се то не деси , требало би да сви учимо од њих", рекла је Татјана Трајковић, саветница у интегративној арт терапији.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару