Читај ми!

Књижевне вечери, сусрети са писцима – повећава се број чланова врањске библиотеке

Број нових чланова у библиотеци „Бора Станковић" у Врању се у односу на претходне године повећао за 30 одсто, заинтересовани су и млади, деца школског узраста. Књижни фонд има више од 65.000 наслова, сваке године се допуњује новим књигама, а библиотека организује неколико пута годишње и тематске вечери, разговоре са познатим писцима и критичарима.

Долазак у библиотеку је за Николину и њене другарице радост јер воле да читају. И Анастасија посећује позајмно одељење, користи и читаоницу.

„Дошла сам у библиотеку да бих учила на миру јер ми је много лакше да учим овде него код куће. Волим да читам најчешће љубавне романе”, каже Анастасија Младеновић, студенткиња Правног факултета.

„Волим да читам буквално све едиције, једна од најомиљенијих ми је рецимо Амелија Зубић. Она је нека вампирица и њене авантуре. Читала сам и Леси се враћа кући, и баш је занимљива”, рекла је Николина Поповић, ученица петог разреда.

Најтраженија или најчитанија књига током прошле године на Дечјем одељењу је Леси се враћа кући, и сада је нема на располагању. А друга по читаности је Аги и Ема.

Током прошле године укупно је позајмљено око 3.500 наслова.

Од почетка ове године у врањску библиотеку уписано је 2.240 чланова, за око 800 више у односу на исти период 2021. године.

„Ово је добро читалачко лето, и ми смо се као установа потрудили да тај кориснички сервис, да књиге буду на располагању у неком максимуму корисницима“, изјавио је директор Библиотеке Зоран Најдић.

Организују и тематске вечери,разговоре о књижевности.

„Зоран Пауновић је управо саговорник који ће бити у стању да направи разлику између популарне културе са једне стране, али оне популарне културе коју вреди конзумирати и класичних дела књижевности из којих заправо та култура проистиче“, истакао је Иван Миленковић, књижевни критичар.

„Већи је број могућности данас да се упознате са књижевним делом и те могућности представљају колико добре ствари толико и изазове са друге стране које нас мало одвлаче од књиге. Али кад се све то скупа погледа, ипак утисак је да права, велика књижевност на овај или онај начин, увек ће преживети”, каже проф. Зоран Пауновић, дописни члан САНУ, преводилац и есејиста.

Да ли у штампаном издању или у дигиталном облику,књиге треба читати.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару