Горан Паскаљевић и хронологија фестивала у фокусу нових издања едиције "ФЕСТ-ових 50"

У Библиотеци Града Београда представљене су две нове књиге објављене у едицији "ФЕСТ-ових 50", "Горан Паскаљевић – Великан филмског платна" Татјане Њежић и "Хронологија ФЕСТ-а – Сањати отворених очију од 1971. до 2021." Ивана Карла.

Горан Паскаљевић – Великан филмског платна, ауторке Татјане Њежић, води нас кроз живот и висине уметничких домета једног од највећих филмских стваралаца са ових простора, чији су велики филмови о малим људима свакако део наше културне баштине, а постали су и део наше свакодневице.

Неки од њих су премијеру имали управо на ФЕСТ-у, чији је Паскаљевић био председник Савета.

"Књига има неколико делова. Има и тај један део где сам преплела оно што су његове речи са оним што је светска критика о њему говорила и са интервјуима, документима, моментима из његове биографије – и професионалне и личне. Он је био бескомпромисан човек, велики посвећеник, био је цењенији у свету него на овдашњем терену и изгарао је за сваки свој филм као да му је први", каже ауторка књиге Татјана Њежић.

Храбри нови свет, Више од живота, Ти идеш на ФЕСТ, Скупљачи емоција, неки су од слогана ФЕСТ-а и од наслова поглавља књиге Хронологија ФЕСТ-а – Сањати отворених очију Ивана Карла, која нас, како јој име каже, води од првог до 50. ФЕСТ-а, и пружа нам детаљан увид у то како је фестивал настао, како се развијао, превазилазио изазове и прославио пет деценија трајања.

"Свака година понаособ, најбитнији гости, најбитнији филмови, најбитнија дешавања иза сцене и, као драгоцени прилог у књизи, списак свих филмова икада приказаних на ФЕСТ-у. Књига која ће свакоме кога ФЕСТ занима да дâ главни, најбитнији увид у све оно што је ФЕСт чинило од почетка па све до данас", нагласио је Карл.

Едиција ФЕСТ-ових 50 Библиотеке Града Београда, покренута 2022. када је наш највећи филмски фестивал прослављао пола века постојања, обухвата издања о историји ФЕСТ-а, као и о личностима чији су професионални животи у њега уткани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару