Радован кули коју је зидао Милић од Мачве, враћа се стари сјај

За породицу сликара Милића од Мачве који је преминуо пре 21 годину, октобар је посебан месец. Осим што је рођен у октобру, Милић Станковић је започео градњу Радован куле октобра 1967. године, која је коначно добила новог власника, Милићевог синовца, Ненада Станковића.

Радован кула у Белотићу једна је од три које је Милић од Мачве саградио у Србији и тако остварио дечачки сан. Док је кулу на Златибору откупила локална самоуправа, а за другу Са седам ветрова у Београду нису решени правни односи, ова, у родном селу, припала је, захваљујући доброј вољи Милићевих кћерки, синовцу Ненаду, сликару који је у њој одрастао.

О градњи здања које име носи по оцу Радовану, о помоћи пријатеља, Драгише Пењина, Бранка Ћопића, Милована Витезовића и Милићевим посебним захтевима, са сетом говори главни зидар, брат Радојица.

„Нађе нам ману, па неке равнице стављао, па погрешно, па онда каже рушите. Ја сам то све трпео, мој је брат. А волео сам што смо зидали да прихвати овде код нас да борави. Настанио се ту и долазиле су ту комшије, пратиле га како слика“, сећа се Радојица Станковић.

О деди Радовану и стрицу Милићу који му је био узор, сликар Ненад Станковић говори са посебним поштовањем и жељом да наслеђену кулу претвори у место за изложбе слика, књижевне и музичке вечери.

„Један велики изазов за мене, али желео бих да се то среди и да добије свој смисао, да буде у основи како је и замишљено и да ми уметници и читав крај заправо живи са тим и да се радујемо неким будућим догађајима уз све то“, очекује Ненад Станковић, синовац Милића од Мачве.

Да Радован кула која је често била на мети лопова добије стари сјај, потребно је да се љубитељи уметности удруже, као и када је зидана.

Међу готово 12.000 уметнчких дела које је за собом оставио Милић од Мачве две су слике великог формата које је урадио на зиду поште у Богатићу и у овдашњем хотелу. Процењене су на готово милион евра. Готово је невероватно да је једна од њих остала заробљена иза тезги у једној приватној продавници.

Породица, а и мештани Белотића зато желе да Радован кула буде лепо место и за туристе и како је говорио песник Драгиша Пењин: „Велика лога уметности у којој ће се окупљати сви мајстори!“.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи