Читај ми!

Београдско драмско позориште у 2024. улази под слоганом „Опасне везе“

Сто хиљада људи гледало је представе Београдског драмског позоришта ове сезоне. Било је укупно 12 премијера. Шта доноси следећа, чији је слоган "Опасне везе"?

Београдско драмско позориште је у овој години посетило више од 100.000 гледалаца. Имали су 12 премијера и публици су се поклонили око 300 пута. Овогодишњи слоган био је „Најбољи уз најбоље".

„Обележили су представе Лаж и Не играј на Енглезе као асполутни хитови, али са друге стране, представе Прафауст и Јенки Роуз које су на фестивалима и земљи и инострансту заиста освојиле пуно награда. То су неке наше две линије којим се крећемо и покушавамо да правимо репортоар који ће нам донети пуне сале, а са друге стране, да правимо једну репертоарску линију која ће дати простор уметницима да истражују и да буду интересантни за велике европске фестивале“, наглашава Југ Радивојевић, управник Београдског драмског позоришта.

Након паузе у јануару, 10. фебруара стижу Људи без гробова, затим десет дана касније, на Дан позоришта, са Миром Карановић у главној улози, представа Гидионов чвор, америчке ауторке Џоне Адамс, са освртом на трагедију која се у мају догодила у Основној школи „Рибникар".

„Ја сам тада, када сам читала, просто мислила, ово се код нас не може десити. И оно што је мене највише ту привукло није сама тема. Та прича није само црно-бела, она није испричана тако да вама то буде представљено као неки памфлет“, истиче Мирјана Карановић

Свет заслужује крај света, Човек слон, Шарлота Кастели, Чарли Чаплин, само су неки од наслова који нас очекују у 2024. години. Како нам је Паулина Манов рекла, представа Позиција детета у којој ћемо је гледати писана је баш за њу.

„Оно што могу да кажем је да је комад смештен у миље естраде и полиције. Главни лик, Нађа је завршила књижевност, али пише текстове за естраду. Кроз комад она сублимише свој живот и оно што је била, оно што је постала и све то кроз родитљство“, објашњава Паулина Манов.

Иако смо Андрију Кузмановића у Београдско драмском гледали само у представи Не играј на Енглезе, готово да нема представе у којој се појављује, а да се за њу не тражи карта више. У наредној сезони гледаћемо га у улози самохраног оца.

„Овде су дошли неки људи баш вечерас због вас, оставили све своје обавезе, све своје проблеме, све своје лепе ствари код куће и дошли да би играли вечерас, а филм је нешто што смо се ми нашли негде, заробили тренутак и то остаје заувек“, наводи Андрија Кузмановић.

И то није све. „Опасне везе“, како гласи слоган за наредну годину, доносе 11 премијера, али и БДП Летњи биоскоп, који ће бити бесплатан.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара