Читај ми!

На Сајам књига стижу Ерик Емануел Шмит, Тома Пикети, Матијас Енар, Патрик Бесон...

Француска је почасни гост 66. Међународног сајама књига у Београду који почиње почиње 21. октобра. Како наводе гости Јутарњег програма, Соња Филиповић, уредник програма у Француском институту у Београду, и Зоран Хамовић, председник Удружења професионалних издавача Србије, посетиоци ће имати прилике да упознају бројна значајна имена француске књижевности.

Како наводи гошћа Јутарњег програма, Соња Филиповић, уредник програма у Француском институту у Београду, последње припреме су у току, остало је само да се на штанд Француске поставе књиге.

„Сви издавачи из Француске одазвали су се нашем позиву. Преко Београдског бироа за међународну сарадњу они су послали књиге, тако да ће из свих жанрова бити дивне књиге на нашем штанду, доступне свима који желе“, додаје Филиповићева.

У намери да оправдају поверење које им је Београд указао, гости Сајма ће бити угледни савремени француски писци и мислиоци које је, како напомиње гошћа Јутарњег програма, тешко довести било где.

„Ту су сигурно звезде Ерик Емануел Шмит, Тома Пикети, Матијс Енар, Патрик Бесон, али и други писци за децу као што је Феликс Ле Бах, који је писац музичких бајки за децу, тако да ће бити један веома богат програм за децу. Флоранс Обри која је написала књигу Црни Титан, која се бави правима животиња, и тако, многи други писци које је немогуће све набројати јер ће делегацију чинити преко 20-30 људи“, истиче Соња Филиповић.

Осим књижевности, биће речи и о економији и о спорту. Гост Сајма ће бити један од највећих светских економиста, Тома Пикети, и његова супруга која заједно са њим пише. После чувене књиге Капитал у 21. веку, Пикети је недавно објавио и књигу Капитал и идеологија, а на штанду Француске ће одржати конференцију за штампу, а затим и предавање у Културном центру Београда, на тему Кратка историја једнакости.

Штанд Француске у Хали 2 биће отворен за све, и за оне који знају француски и који не знају, напомиње Филиповићева. Биће обезбеђен превод за све разговоре и цела екипа Француског института биће на Сајму. После свих разговора са писцима биће приређено и потписивање књига.

Ерик Емануел Шмит представља роман Други живот Адолфа Х.

Ерика Емануела Шмита, једног од веома популарних писаца који је драг гост на многим местима, не само у Европи, како наводи Зоран Хамовић, није било лако убедити да дође у Београд, али није било ни толико тешко.

„Он нама и долази из Пољске, где је добио једну награду. Било је лако зато што он воли да дође у Београд и у Србију, јер он зна да овде има многе читаоце, да има многе гледаоце, будући да је реч о врло плодном драмском писцу, који је присутан, ево, три деценије на нашим сценама. Врло је присутан и међу оним најмлађим читаоцима, будући да га воле и они, јер је и за њих направио дела од непролазне вредности“, додаје Хамовић.

Шмит ће представити своју нову књигу Други живот Адолфа Х. која по мишљењу госта Јутарњег програма долази у прави час.

„Из самог наслова је јасно да је реч о Адолфу Хитлеру. Дакле да је то једно питање филозофско, будући да морамо да кажемо и то да је Шмит филозоф пре свега и да је он човек који уноси неку врсту драматургије која произлази из живота у свему ономе што чини, што пише. И у овом случају је реч о питању које сви себи постављамо, а то је како се зло усељава у човека“, напомиње Хамовић

Роман говори о могућности шта би било са светом да је Хитлер уписао ликовну академију? Међутим, Шмит прави клопку за чиаоце који ће помислити да се прича може водити праволинијски. Али он мајсторски даје читаоцима једну врсту врло интересантног ужитка и страха који осећа читајући, јер на крају приче схвата да у сваком од нас можда у одређеним околностима живи неки Хитлер.

„Хитлер се дакле у овом времену појављује као оно друго опасно лице и то је оно што је велика ствар коју је он мајсторски исписао у овој књизи“, истиче Зоран Хамовић.

На Сајму ће Шмит представити и две дечје књиге, Себично слонче и Острво слободе, које је објавила издавачка кућа „Одисеја“.

Шмитов рад и дела биће представљена и кроз две позоришне представе, једна у Народном позоришту и друга у Мадленијануму. Иначе, на сценама београдских позоришта је играно седам његових комада. У Народном позоришту ће бити изведена представа Мали брачни злочини, којој ће присуствовати и аутор, а затим и у Мадленијануму 28. октобра.

Издаваштво и јавни интерес

У оквиру 66. Међународног сајма књига Француски институт и Удружење професионалних издавача ће уприличити и конференцију са темом Издаваштво и јавни интерес.

„Имамо сваке године потребу да разговарамо о ономе што радимо, да говоримо о ономе на који начин можемо да унапредимо своју професију. Срећна околност је да је француско искуство, за нас веома инспиративно. Зато се конференција зове Издаваштво и јавни интерес, јер нас занима на који начин се може подстаћи издаваштво, усмерити, створити амбијент за квалитетно објављивање књига“, објашњава Хамовић.

Разговараће се и о нечему што иначе издаваштву у великој мери прети – вештачка интелигенција, пре свега у контексту ауторских права и пиратерије.

„Готово да више нико ни не осећа било какву врсту проблема или гриже савести што се књиге копирају, скенирају, дистрибуирају бесплатно. Ми ћемо онда покушати да разменимо искуства и разговарамо о томе, али ћемо истовремено говорити и о могућности афирмације издаваштва и наравно усмерићемо се на то како се аутори подстичу“, наводи на крају гостовања у Јутарњем програму Зоран Хамовић, председник Удружења професионалних издавача.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара