Читај ми!

Сад им свеједно – због цена сахране све више непреузетих покојника у Канади

У неким канадским провинцијама забележен је пораст броја преминулих чије тело нико није преузео, а као разлог ове појаве наводи се раст трошкова погребних услуга.

Сад им свеједно – због цена сахране све више непреузетих покојника у Канади Сад им свеједно – због цена сахране све више непреузетих покојника у Канади

Овај проблем је подстакао најмање једну канадску покрајину да изгради нову мртвачницу. Потражња за кредитима за погребне услуге је порасла, а укупна цена сахране у Канади скочила је на око 8.800 долара од око 6.000 долара колико је коштала 1998. године, према проценама сектора погребних услуга.

У Онтарију, најмногољуднијој канадској провинцији, број посмртних остатака преминулих који нису преузети порастао је на 1.183 у 2023. са 242 у 2013, рекао је Дирк Хајер, главни мртвозорник провинције.

У већини тих случајева, најближи сродници су пронађени, али нису могли да преузму тело из разних разлога, а најчешћи је новац. Финансије су од 20 од укупног броја непотражених тела у 2022. порасле на 24 одсто у 2023. години.

„То је крајње узнемирујуће да преминули буде остављен од свих – породице, пријатеља или других – који би могли да је достојно испрате после смрти", сматра Хајер.

Званично, у Онтарију, тело се сматра непотраженим након 24 сата. Али дешава се да особље мртвозорника недељама не упева да лоцира најближе рођаке, додаје Хајер. Уколико рођаци потврде да не могу да преузму тело, локална општина у сарадњи са погребним заводом обезбеђује сахрану.

У међувремену, тело се чува у мртвачници или складишту са контролисаном температуром.

„Увек је било породица којима је потребна додатна помоћ. Али никада нисам видео толики број посмртних остатака који тренутно бележимо“, каже Алан Кол, власник погребног предузећа у Торонту.

У Квебеку је број тела која нико није затражио порастао на 183 у 2023. са 66 у 2013. У Алберти, број тела за које нико од најближих рођака није могао да се пронађе да их сахрани порастао је на 200 у 2023. са 80 у 2016. години.

„Људи нису тражили посмртне остатке јер су схватили да себи не могу да приуште да их сахране“, каже Џим Дин, лидер покрајинске опозиционе Нове демократске партије. „Не ради се о изградњи веће складишне јединице, већ о решавању основног узрока који доводи до овог проблема и уклањању баријера како би људи могли да имају достојанствену сахрану."

И локација је важна

Појединачно гробно место за одрасле у у просеку кошта 2.800 долара, али цена у центру Торонта била је 34.000 долара од 1. априла, према веб-страници гробља у Торонту. У ову цену није укључено копање и затварање раке, сахрана, надгробни споменик, порези и остале потрепштине.

Сахрана може да кошта од 2.000 до 12.000 канадских долара, наводи председник Удружења за погребне услуге Канаде, Џеф Вифер, што је скок са око 1.800 канадских долара из 1998. на 8.000.

Државна подршка за погребне услуге није успела да одржи корак са растућим трошковима сахране, кажу заступници. Савезна влада је у априлском буџету најавила допуну од 2.500 канадских долара на досадашњих 2.500 за трошкове сахране у пензионом фонду.

„Губитак животног партнера или супружника је поражавајући за старије особе. То такође може бити огроман финансијски терет након целог живота тешког рада", наводи Кетрин Куплинскас, секретар за сарадњу са медијима министарке финансија Кристије Фриленд.

„Зато јачамо канадски пензиони фонд како бисмо обезбедили допуну накнаде за погребне услуге.“

То није довољно, сматра Вифер. „Ово за Канађане није достојанствен крај, да породице нису у могућности да их сахране“, закључује председник Удружења за погребне услуге.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару