Читај ми!

Осамдесет година Битке на Сутјесци - отворена изложба у Галерији РТС-а

Поводом обележавања 80 година од битке на Сутјесци, највеће герилске битке у Другом светском рату, отворена је изложба у Галерији РТС-а, коју су приредили наша кућа и Национални парк Сутјеска.

Битка на Сутјесци била је прекретница у Другом светском рату. После месеци опкољавања и уништења партизанских јединица, главнина је успела да се извуче из обруча.

„Кад је обруч пукао на Сутјесци, онда смо били сретни и слободни. И опет смо се враћали у те исте јединице, истим путем у те крајеве у Босни и Далмацији“, каже Анте Дадић, једини живи борац Прве пролетерске бригаде.

Крваве борбе и 7.454 погинулих део су страдања нашег народа током неких од најважнијих историјских светских догађаја. Свој доживљај тих збивања преносе и ликовни уметници.

„Партизани су герила све до 1944. године, и ниједна друга герила у Европи није водила такву битку са стотинама хиљада учесника, 120 хиљада окупаторских војника и усташа, и 20 хиљада партизана. Једина приближна битка је Варшавски устанак, али то је градска борба и Варшавски устанак је пропао. А после Сутјеске партизани су упркос огромним губицима претекли и постали највећа герилска војска на свету“, истиче историчар проф. др Предраг Марковић.

Поставка обухвата 280 експоната, од дела познатих ликовних уметника на тему герилске битке до оригиналних предмета из рата, оружја, униформи, фотографија.

„У саставу Националног парка Сутјеска функционише и спомен-комплекс Битке на Сутјесци. Ту се налазе музејски објекти, меморијално поље Долине хероја, спомен костурница и, наравно, централни споменик битке на Сутјесци. И, да кажем, у неком радијусу од пет километара, остала спомен обиљежја мјеста која су важна по народним херојима из битке прекретнице 1943. године“, наводи Ђорђе Вуковић из Националног парка Сутјеска.

Посебан део чини колаж савремене ауторке Горанке Матић. Документарне фотографије изградње монументалног споменика у Долини хероја на Тјентишту и предмети из фундуса РТС-а са снимања филма Битка на Сутјесци.

„Ја сам имала годину, али је многе ствари сам запамтила, и као старија, то су фобије које су се после појављивале. Пушка, пуцање, авиони, све се то касније јавило. Али ја сам имала само годину на Сутјесци. Рођена сам 42, 43. је била мама, а 44. су је убили“, каже Ранка Мартиновић, ћерка првоборца, Миље Дрљевић.

Изложба Сутјеска 80 година, приређена у сарадњи неколико институција, културе и музеја у којима се вредна дела чувају, биће отворена у галерији Радио-телевизије Србије до 6. октобра.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару