Читај ми!

Наслеђе: Колекција предмета Надежде Петровић – јединствена изложба у Етнографском музеју

Поводом 150 година од рођења Надежде Петровић, једне од најзначајнијих српских уметница и националне хероине, Етнографски музеј премијерно представља јединствену изложбу, „Наслеђе: Колекција предмета Надежде Петровић“.

Колекција етнографских предмета које је Надежда Петровић прикупљала представља снажан израз њених националних осећања, уметничког сензибилитета и романтичарског духа с почетка 20. века. Изложба расветљава непознат аспект њеног ангажовања на очувању и разумевању културног наслеђа.

„Важно је да кажемо да је све ове предмете Надежда Петровић сакупљала приликом својих путовања по Србији и такође путовања по Северној Македонији и по Косову и Метохији. За нас су посебно важни делови одеће који су дивни сведоци једне културе одевања сеоског становништва 19. века“, наводи Јелена Секуловић, ауторка изложбе.

Од 1926. године ова колекција се чува у Етнографском музеју и сада се први пут излаже. Давне 1917. године представљена је у Лиону док је Петровићева по позиву Ивана Мештровића живела и усавршавала сликарство у Паризу.

„Ова колекција од 125 предмета која је код нас, је заправо колекција коју је она прикупљала. У Паризу је покушавала да свој приватни простор претвори у јавни и да на неки начин позиционира народну културу париској, а да то нису слике“, напомиње Марко Крстић, в.д. директора Етнографског музеја.

По занатском умећу посебно је важан прстен столоват, пафте са представом обнаженог бога Бахуса, мушка мисираба, мушки јелек и женске кошуље са територије Старе Србије. Изложба је отоврена до септембра.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво