Читај ми!

У Загребу отворена изложба "Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић"

У Тифлолошком музеју у Загребу отворена је изложба "Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић'' - намењена слепим и слабовидим особама. То је и наставак сарадње институција у региону, поводом 150 година од рођења велике српске сликарке и пројекта ''Чачанска родна-Чачак, Престоница културе Србије 2023''.

За живота, у Хрватској је излагала само једном, 1910. године. Изложба „Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић“ донела је пред загребачку публику део сликарског опуса значајне српске уметнице и предмете који их приближавају слепим и слабовидим особама.

''Тактилне плоче, дакле по 3 за сваку слику служе да се слепе и слабовиде особе упознају додиром, дакле тактилно са делима. Њих прате и аудио водичи, који додатно помажу“, рекла је Катарина Симеуновић, коаутор изложбе. ,

Из различитих периода Надеждиног стваралаштва, од раног, до последњег- ратног, за изложбу у Тифлолошком музеју прилагођене су четири слике. Такав начин представљања уметности корак је ближе концепту приступачности музеја за све.

''Зато што смо се ми користили у нашој прилагодби најрецентнијом литературом која тренутно постоји у свијету и доиста врло мало музеја се може не само код нас него и у свијету похвалити таквом изведбом“, истакла је Нина Сивец, директорка Тифлолошког музеја у Загребу.

Изложба оригиналних дела из фонда чачанске Уметничке галерије која носи име Надежде Петровић наставак је дугогодишње сарадње међу културним институцијама Републике Српске, Хрватске и Србије.

''Заправо је један логичан корак након партнерства већ оствареног на обележавању јубилеја 150 година од рођења Надежде Петровић, под покровитељством УНЕСК-а. и оно што заиста желим да истакнем јесте да ми је посебно задовољство што су Надеждине слике овде, пред хрватском публиком после више од сто година“, Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије ''Надежда Петровић'', Чачак.

Важан сегмент изложбе у Загребу је и модел споменика Надежде Петровић који се налази у сликаркином родном Чачку. Мештровићево дело сведочи о пријатељству великих уметника, на које је подсетила и изведена монодрама ''Ненаписана писма''.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара