Бошко Милин: Књига је вредна онолико колико је читалац паметан

Бошко Милин је редовни професор Факултета драмских уметности у Београду. У три мандата био је селектор Стеријиног позорја. Позоришну критику пише за Трећи програм Радио Београда. Аутор је више од тридесет радио-драмских дела.

Нема наставе на факултету, нема одлазака у позориште... како проводите време?

- Тренутно нема нормалне наставе, али свакодневно одржавам телефонске консултације.Нормалне наставе нема, али нас управо овакве прилике терају да се бавимо само оним што нам је једини слободан посао а то је да размишљамо и да смишљамо своје приче.

Када се осврнемо на историју драмске књижевности, епидемије су понекад утицале да настану нека важна дела, нису се сва реферисала на недаће, бар не буквално (Шекспирове трагедије написане 1606, на пример). Шта бисте издвојили у том смислу?

- Приче се увек заснивају на човековом одговору на одређене спољне ситуације. До њих може доћи због разних узрока, али се ми увек бавимо човековим одговором на њих. То нам отвара мноштво могућности, а неке се сада морају избегавати, јер се због садашње нужне изолације, не може, као у Бокачовом Декамерону у групи отићи у избеглиштво на мирно место. Или да размишљамо о несрећним италијанским болницама или суочавамо са страшном ситуацијом какву користи Џорџ Бернард Шо у драми Доктор у недоумици, када се мора одабрати којег пацијента треба спасавати. Коме бисте пожелели да се нађе пред таквом дилемом?

Шта читате и гледате ових дана и зашто?

- На телевизији најчешће гледам канал Трезор. Ту се могу видети проверено праве вредности.
У овим данима посежем искључиво за класичним делима домаће и светске литерауре - са уверењем да, ако су издржале све векове до сада, преживеће и ову несрећу.

Да ли радите на некој новој књизи, преводу...?

- Што се планова тиче не бих кушао судбину.

Имате ли неки савет, жељу за оне који буду читали овај интервју?

- Најискренији савет је да воде рачуна како о своме, тако и о туђем здрављу, и да читају што више - свака књига је вредна онолико колико је читалац паметан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару