Читај ми!

Паскаљевић снима драму о холокаусту

„Кад сване дан“, играни есеј о логору на Старом сајмишту, у којем главну улогу тумачи Мустафа Надаревић, редитељ Горан паскаљевић почео је да снима на аутентичној локацији у Београду.

Редитељ Горан Паскаљевић почео је снимање свог 16. филма „Кад сване дан", за који је сценарио писао са књижевником Филипом Давидом.

Замишљен као играни есеј о логору на Старом сајмишту у време Другог светског рата, овај пројекат је после дужег времена у Београд довео једног од најистакнутијих глумаца из бивше Југославије Мустафу Надаревића, коме је поверена главна улога.

Затичемо их баш на Старом сајмишту где снимају важну сцену - на месту које подсећа на један од најлепших и најмодернијих сајмова у Европи крајем тридесетих година 20. века, али нажалост и на простор који је након окупације био место нацистичких злочина.

То је и био мотив за драму о холокаусту која је спојила великог редитеља и великог глумца. Удружени, оживеће интимну причу професора музике који у позним годинама трага за својим правим пореклом, открива га и сазнаје да је Јеврејин коме су родитељи страдали на Сајмишту.

„Вреди да радимо заједно и да се дружимо... и да направимо не само омаж свим жртвама на овим свим нашим просторима бившим, него и логорашима. Мислим да нас треба опомињати стално", рекао је Надаревић.

„Ово је пре свега савремен филм који се из овог времена враћа у то време пре тачно 70 година и то је практично који у Европи једини логор није обележен како доликује. С друге стране, веома је важно и због тога што неке младе генерације немају довољно знања о том страшном времену, поготово данас када и у Европи и код нас се појављује неонацизам", став је редитеља Паскаљевића.

Филм „Кад сване дан" комуницираће са временом у којем живимо, али ће бити и својеврстан времеплов, због реконструкција заснованих на историјским чињеницама.

Светска премијера планирана је за крај априла у аутентичном амбијенту на Старом сајмишту - на великом платну под отвореним небом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи