Читај ми!

Златна палма за „Дрво живота“

Филм „Дрво живота“ америчког редитеља Теренса Малика, освојио је Златну палму на управо завршеном 64. филмском фестивалу у Кану. Међу добитницима и браћа Дарден, Николас Виндинг Рафн, Жан Дижарден и Кирстен Данст.

Добитник Златне палме 64. међународног филмског фестивала у Кану је дело америчког редитеља Теренса Малика Дрво живота (The Tree of Life).

У Маликовом остварењу главне улоге играју Бред Пит и Шон Пен, а реч је о причи о односу дечака и његовог насилног оца смештеној у Тексас педесетих година прошлог века. 

Међу кандидатима за најпрестижнију награду Фестивала била су и остварења браће Дарден, Педра Алмодовара, Нанија Моретија, Акија Каурисмакија.

Браћа Дарден и турски редитељ Нури Билге Џејлан равноправно су поделили Гран при, другу по важности награду Канског фестивала, за филмове Дечак са бициклом и Било једном у Анадолији.

Председник жирија Роберт де Ниро саопштио је победника треће награде Фестивала, награда жирија, која је припала суморној драми Полиција француске редитељке и глумице Мајвен.

Упркос скандалу који је направио редитељ Ларс фон Трир, глумица Кирстен Данст, за улогу депресивне жене у његовом филму Меланхолија (Melancholia), освојила је награду за најбољу глумицу.

Фон Триру је након изјава о Хитлеру забрањено да приђе на удаљеност мању од 100 метара од фестивалских локација.

Награду за најбољег глумца добио је Француз Жан Дижарден за улогу глумца немих филмова у остварењу The Artist Мишела Хазанависијуса.

Признање за најбољу режију освојио је дански редитељ Николас Виндинг Рафн за филм Вожња.

Најбољи сценарио на овогодишњој смотри имао је филм Фуснота Израелца Џозефа Седара, који није био присутан на церемонији уручивања награда.

Филм италијанског редитеља Паола Сорентина This Must Be the Place добио је награду екуменског жирија на 64. филмској смотри на Азурној обали.

„Уз помоћ Чејена, пропале рок звезде, Паоло Сорентино нуди унутрашње путовање и одисеју човека који трага за својим јеврејским коренима, зрелошћу, помирењем и надом", навео је жири у образложењу. Сорентинов филм је био и кандидат за Златну палму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи