Читај ми!

Вече музике и филма у част Симјановића

Јединствено вече музике и филма посвећено Зорану Симјановићу, аутору филмске музике, и ретко виђеним остварењима „црног таласа" биће одржано 30. маја у Дому омладине. Свечаност је поводом обележавања шест деценија рада Кино клуба Београд приредио слављеник уз несебичну помоћ Југословенске кинотеке.

Поводом 60 година постојања Кино клуба Београд, 30. маја у Дому омладине Београда биће одржано вече музике и филма посвећено најпознатијем српском композитору филмске музике Зорану Симјановићу и ретко виђеним филмовима „црног таласа".

Кино клуб Београд, кључно место за настанак „црног таласа", најаутентичнијег филмског правца који је Југославија икад имала, у сарадњи са Југословенском кинотеком приредиће специјално вече музике и филма, најаводи се у саопштењу Дома омладине.

Члан Европске филмске академије Симјановић компоновао је музику за филмове који су обележили професионалне почетке филмских великана као што су Душан Макавејев, Живојин Павловић, Кокан Ракоњац, Марко Бабац, Дејан Караклајић, Срђан Карановић, Горан Марковић, који су прве филмске кораке направили управо у Кино клубу Београд.

Аутор је музике за 63 играна филма, 70 кратких и документарних филмова, 40 позоришних представа, као и велики број ТВ емисија.

Најпрестижније југословенско филмско признање, Златну арену добио је два пута, 1978. године за музику за остварење Мирис пољског цвећа и пет година касније за неодољиве нумере из филма Балкан Експрес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи