Читај ми!

Две награде за РТС на Фестивалу „Срце Европе“ у Варшави

На Фестивалу „Срце Европе“ у Варшави, који окупља представнике јавних сервиса Централне и Источне Европе, вечерас су проглашени добитници најбољих телевизијских остварења. Нашој кући припала је прва награда у категорији програми за децу и младе за серијал „Лектизер“, ауторке Вишње Печенчић и друга награда у категорији игране серије за трилер „Позив“ аутора Марка Поповића и Иве Митровић.

Серијал Лектизер на другачији начин обрађује дела из средњошколске лектире. Полази од тога да их не треба препричавати, нити правити пречице за њихово разумевање, већ заинтересовати младе да дела прочитају.

Уз обиље хумора, осмишљен је као низ кратких видео-најава за књижевна дела. Осим у телевизијском формату серијал је урађен и као мултмедијални додатак настави српског језика, књижевности и историје.

После огледних часова широм Србије, Лектизер похваљују и ученици и професори, а признање стиже и од стручног жирија.

„Сада када смо добили ову међународну награду некако мислим да смо сви сигурнији у то да се иновативност препознаје чак и онда када се ради са мањим средствима и да просто програми који нису комерцијални, који су образовни, могу да се изборе за видљивост и мислим да је негде то најзначајнија ствар код ове награде“, истиче Вишња Печенчић, ауторка серијала.

Серија Позив је динамичан и узбудљив трилер пун обрта, али и реалистична прича која се бави свакодневним проблемима.

Запослени у кол-центрима и корисници који се често понашају као да је позив питање живота и смрти били су инспирација за сценарио.

„Драго ми је што су теме којима се Позив бави препознате, конкретно еколошка катастрофа и различити утицаји који се око ње преламају, а која је специфична за актуелни тренутак сада код нас. Али врло добро, очигледно, комуницира и са публиком у другим земљама јер то је нека тема која ће, нажалост, вероватно обележити и неки будући период у читавом свету“, каже Марко Поповић, коаутор серије Позив.

Фестивал и форум „Срце Европе“ у организацији Пољске телевизије одржава се четврти пут. Циљ је размена искустава и знања, и пружа прилику за међународно умрежавање и сарадњу аутора и продуцената телевизијског програма.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи