Читај ми!

Ко нам сваке вечери проверава знање у Слагалици

Почиње Суперфинале квиза Слагалица у коме ће се такмичити најбољи од најбољих. Питања ће и овог пута, као и годинама до сада, смишљати Иван Андонов и Бојан Лукић.

Иван Андонов,  је завршио спортски менаџмент, говори седам језика. Био је преводилац, туристички водич, асистент конзула у амбасади Венецуеле, писао текстове за Сити магазин. Био је и водитељ емисије Афирмација, као и европски кадетски првак у кошарци са нашом репрезентацијом.

Објавио и збирку поезије Добар дан, смарачи, свирао је бубњеве, бас-гитару и певао пратеће вокале.

Бојан Лукић је архитекта, тренирао је ватерполо, има и једну сезону сениорске Српске лиге у ватерполу за клуб Стари град.

Како је дошло до тога да постане аутор питања за квиз ТВ слагалица, Андонов каже да је посао одабрао њега, а не он посао.

„Од малена сам се бавио енигматиком, анаграмима, укрштеницама, занимљива географија, атласи, спорт... Мој отац је имао неку фирму и добио сам прилику да правим квиз, а у том квизу се као први такмичар појавио Бојан. Нико га није знао и освојио је цео циклус. Тако се просто створио неки кружоок, нека сцена квизашка, која је сада већ много развијенија него пре 10-12 година“, наводи Иван.

Само „квизоман“ може да саставља питања

Бојан Лукић се слаже са уобичајеном тврдњом да би неко дошао до тога да буде састављач питања за квиз, прво и сам мора бити „квизоман“, то јест пасионирани учесник квизова.

„После тог мог првог учешћа на квизу који је Иван радио, сретали смо се на такмичењима и паб квизовима. Онда је једно водило другоме и тако смо дошли до Слагалице“, додаје Бојан.

Питања за Слагалицу некада саставе за неколико сати, а некада им је потребно и неколико дана, све у зависности од расположивог времена, инспирације и других чинилаца, напомиње Лукић.

Дешава се да се питања понове, мада имају комплетну архиву за последњих пет година откада заједно састављају питања за Слагалицу, која ускоро слави 30 година постојања, наглашава Андонов.

„Трудимо се да та понављања буду што мање учестала и да гледаоци који редовно гледају не буду свесни тога. Трудимо се да будемо најсвежији.“

Бојан додаје да им је најтеже састављање питања за игру Асоцијације.

„Ако је претешко и ако коначно решење или нека колона остане неотворена, онда то оставља лош утисак. А опет, ако јепревише лака и пребрзо се отвори, то је занимљиво понекад, али ако се пречесто дешава, ни то није добро. Тако да је јако тешко направити баланс“, напомиње Лукић.

Ко ради тај и греши

Дешава се, наравно, и да понекад погреше, али Иван наглашава да у последњих пет година на прсте једне руке могу да наброје грешке, али сваког пута им је било јако трауматично због тих пропуста.

„Знам да ће то да се деси, али увек када се деси јако се изнервирам, не због критика јавности, већ због личне самокритичности. У даљем раду просто видим како ми је то остало урезано у глави“, признаје Андонов.

Како ће Слагалица прославити рођендан

ТВ слагалица 22. новембра слави 30. рођендан и то ће бити обележено током овог Суперфинала, а у децембру ће бити јубиларни циклус поводом ове годишњице.

„Уредник нам је реако да не откривамо превише, али биће један специјалан и јако занимљив циклус“, најављује на крају гостовања у Београдској хроници Иван Андонов.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару