Читај ми!

Младом српском глумцу Јовану Гинићу награда „Откровење“ на Канском фестивалу

Јован Гинић, млади српски глумац који тумачи главну улогу у филму „Изгубљена земља“ Владимира Перишића, освојио је награду „Откровење“ коју најбољем младом глумцу фестивала додељује фондација „Луј Родерер“, преноси сајт Филмског центра Србије.

Награда је успостављена пре шест година како би се охрабрили млади глумачки таленти, и додељује се у оквиру канског програма „Недеља критике“.

 

Светска премијера филма Изгубљена земља одржана 22. маја на Канском фестивалу у, до последњег места попуњеном, биоскопу „Мирамар“.

Перишић и његова екипа награђени су дугим и срдачним аплаузом.

Овогодишње, 62. издање „Недеље критике“ обухвата једанаест остварења из читавог света, од којих се седам, укључујући и Изгубљену земљу, такмиче за гран при и друге награде.

Жирију програма „Недеља критике“ ове године председава француска редитељка Одри Диван чији је филм Догађај освојио Златног лава 2021. године у Венецији.

Поред Диванове, у жирију су и Франц Роговски, Ким Јутани, Минакши Шеде и Руи Посас.

Јован Гинић у филму Изгубљена земља глуми Стефана, петнаестогодишњег гимназијалца који 1996. године, током студентских демонстрација против Милошевићевог режима, схвата да је његова мајка саучесница корумпиране власти. 

Поред награђеног Гинића, у филму Изгубљена земља глуми још троје младих глумаца, дебитаната: Миодраг Јовановић, Лазар Коцић и Ана Симеуновић, који су такође у Кану, као и светски признати драмски уметници Јасна Ђуричић и Борис Исаковић.

Изгубљена земља је копродукција Француске, Србије, Луксембурга и Хрватске, и једини филм из овог дела Европе у овогодишњим канским програмима.

Перишић је у изјави за сајт ФЦС рекао да је уживао у раду са младим глумцима.

„Рад са натуршчицима је за мене најлепши део рада на филму. Јованова посвећеност овом филму је била изузетна и остварио је улогу о којој ће се, верујем, доста причати. Он је у самом срцу догађаја мог новог филма, а пред њим је једна веома тешка борба: да прихвати неприхватљиво и суочи се са стварношћу света из којег долази, што је утолико теже јер се ради о његовој мајци. То је суштина приче који сам желео да испричам својим новим филмом“, рекао је Перишић.

Настанак филма Изгубљена земља подржао је Филмски центар Србије на Конкурсу за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова, препознавши „потенцијал за дуг и успешан живот на најважнијим интернационалним фестивалима, као и у светској артхаус дистрибуцији“.

Српска кинематографија је свог представника у Кану последњи пут имала 2018. године када је у програму „Петнаест дана аутора“ приказан Терет у режији Огњена Главонића.

Награда за Гинића је прва канска награда за српски филм после много година, а младом глумцу је на награди „Откровење“ честитала министарка културе Србије Маја Гојковић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво