Читај ми!

Екипа Шаренице на Златару прославила четврти рођендан

Већ четири године екипа „Шаренице" у истом саставу, гледаоце викендом пре подне, увесељава, информише и забавља.

До сада је кроз Шареницу прошао велики број гостију, десетине певача, музичара, глумаца, уметника, реномираних и аматера. Сви са једним циљем: да будемо бољи, племенитији, толерантнији и да се повежемо у различитостима.

„Питање је како ја научим имена свих гостију - не научим, имам папире... И онда тако знам имена свих гостију - ето то је одговор", каже водитељ Шаренице Слободан Шаренац.

„Дешава се врло ретко да дођем до речи, али није то то, некако фали Слободан. Дугујемо нашој публици за ове четири године да схвате да - дигне руку ко први прича", додаје Ана Емић, водитељка Шаренице.

„Волим Шареницу зато што ми је прва асоцијација топлина дома, породица, наше окупљање, традиционално када сви заједно гледамо програм", каже певачица Сара Јо.

Шареницу волим због водитеља", рекао је глумац Раша Буквић.

О томе зашто воли ову емисију, говорио је и Ђуле из групе Ван Гог: „Зато што ову сиву свакодневницу боји различитм бојама и у тим бојама различитости свако пронађе своју дозу занимљивости, разбибирге и неке посебности".

„Шареницу обожавамо зато што се овде осећамо фино као код куће, што нас многи људи виде, и што Шареница прати нас и наш рад", објашњава Зора Чубрић, из „Етно кутка Kачарево".

Певачаица Зое Kида каже да воли Шареницу зато што „популаризује оно вредно што Србија има да понуди, и што у први план ставља јако занимљиве људе и пределе".

Иза камера Шаренице је велики број људи, и улога сваког од њих је важна.

„Све што радимо је врло прецизно испланирано и до детаља договорено, број гостију, тема, а опет је и веома спонтано. Рекла бих заправо, да у редакцији раде две групе људи - војници и уметници. Војници су они који заправо држе дисциплину, држе се договора, то су Ана, Тања организаторка, Тања редитељка, ја, а имамо и уметнике - ту групу, то је Анета уредница, Пјер редитељ, то је Шаренац. Они реагују у тренутку, нешто промене, а све заједно је то што и гледате", каже помоћница уредника Наташа Бата.

„Kада би се мерили резултати стреса пред почетак емисије били би за лечење, али срећом ми смо на то после много година навикли и не можемо више без овога", објашњава редитељ Владимир П. Петровић.

„Мој посао је првенствено избор музичких гостију као и музичких нумера што значи да је у Шареници највише заступљена народна и традиционална музика, али исто тако често се могу чути неке другачије ноте, односно другачији музички жанрови", наглашава музичка уредница Силвија Милошевић.

„У мору нових извођача ми се трудимо да изаберемо оне који ће задовољити наше стандарде и да самим тим њиховим појављивањем и ангажовањима направимо нову генерацију младих певача који ће заблистати на естрадној сцени", рекао је музички уредник Милош Петровић.

„Наш посао је да добро свирамо. Ансамбл се труди да се у сваком жанру најбоље снађе и да свој посао уради на најбољи могући начин", каже, испред Народног ансамбла РТС-а Синиша Вићентијевић.

„Мој посао као главног организатора је да сви гости, учесници емисије буду ту на време, да реализација целе Шаренице крене, да свако свој посао одради на време, да се сви појаве када треба, да све буде беспрекорно", објашњава главна организаторка Татјана Лукнар.

Шареница из викенда у викенд спаја неспојиво, омогућава гледаоцима да упознају Србију из сваког угла и показаје њене скривене вредности, увек на другачији начин и увек с љубављу.

Шареница има вредност јер је документ о ономе што је прави презент - што је сада. Све оно што се догађа, све оно што је у култури значајно, у етнологији, екологији, уопште у нечему што чини духовну вертикалу једног народа", рекла је глумица Љиљана Благојевић.

„Мислим да је највећа вредност то што приче долазе из целе Србије, та одређена децентрализација кулуре коју можемо да видимо", каже глумац Славен Дошло.

Заштитни знак емисије је коло, српска традиција која је на Унесковој листи културне баштине, и без чега се у Шареницу не може.

„Цитирам једног нашег госта и пријатеља ове емисије који је рекао да је Шареница једна велика раскрсница, и овде се стварно укршају многи путеви, прошлост, будућност, садашњост, неке савремене, модерне ствари и традиција, па успешни људи које јавност веома добро зна, са људима које не познају, који раде нешто зашта ми сматрамо да је вредно, и да треба показати публици. Тако да радећи све то, ми верујемо да је ова емисија заправо једна вредност, једна нова вредност коју стварамо из викенда у викенд, али дубоко верујемо да је у томе смисао телевизије", истиче уредница емисије Анета Ивановић.

У актуелном саставу, екипа емисије је четири године а на јавном сервису много дуже. Традиција Шаренице побеђује трендове, помодарство, конкуренцију. Она је била и остала један од стубова телевизијаког простора у Србији.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи