Читај ми!

Београдска премијера филма „Седам хиљада душа“

Симболично, на Дан примирја у Првом светском рату, у Дому Војске Србије у Београду одржана је премијера документарно-играног филма „Седам хиљада душа“ који говори о страдању српских и руских војника и цивила у аустроугарским логорима у Чешкој током Првог светског рата.

Филм Седам хиљада душа је приказиван у појединим градовима по Србији, као и на светским фестивалима, на којима је освојио 40 награда.

На територији данашње Чешке Републике у Јиндриховицама налазио се аустроугарски логор, а данас стоји маузолеј у коме се налазе кости 7.100 српских војника и цивила. Редитељ филма, Сањин Мирић, пошто већ тридесет година живи у Чешкој, знао је за тај маузолеј и желео је да истражи да ли је нешто писано о том логору.

„Нисам ништа нашао, осим пар репортажа. Био сам тамо икс пута и желео сам да урадим тај филм јер нико у Чешкој, а камо ли у Србији, не зна ништа о тим жртвама. Тако да сам једног дана, фебруара 2019. године, одлучио да радим тај филм иако нисам имао ни динара“, наглашава редитељ Мирић.

Кренуо је да сакупља архивски материјал, фотографије, успео је да пронађе два историчара који су писали о логорима у Јиндриховицама и Броумову.

„Посебно су драгоцени разгови које је новинар Анри Абер водио са нашим ратницима који су умирали у Холандији, јер је преко Холандије вршена репатријација, и све те разговоре скупио у једну брошуру која је издата 1919. године, а на српски језик је преведена 2018. Значи, 100 година после“, додаје гост Јутарњег програма.

Једну од улога у филму тумачи и наша песникиња која живи у Прагу, Јелена Ћирић, која напомиње да је акценат филма више на документарном, него играном делу. У филму се појављују и чувар данашњег меморијалног комплекса у Јиндриховицама, историчари из Чешке и Србије. Филм је рађен срецем, тимски, без надокнаде, а неки су пред камером први пут. Појављује се и Лордан Зафрановић, протојереј Срђан Јаблановић, а наратор је Тихомир Станић.

„Овај филм више је имао едукативни карактер, него можда уметнички и то не са намером да се тај уметнички део потисне, али оно што тај филм нуди је сазнање, рекла бих чак и једна видео лектира у односу на оно што сваки Србин мора да зна“, наглашава Јелена Ћирић.

Министарство просвете уврстило је филм у обавезно градиво средњих школа у Србији. Редитељ Сањин Мирић, на таласу успеха који је Седам хиљада душа имао на бројним фестивалима, припрема нови филм под радним називом Меци и божури, посвећен хероинама Великог рата.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи