Наташа Мијушковић: И данашњи политичари могу много да науче од Тита у погледу односа са медијима

Поводом 40 година од смрти Јосипа Броза, РТС вечерас на Првом програму у 21 час емитује документарни филм „Тито, медијска икона“, ауторке Наташе Мијушковић.

Гостујући у Јутарњем програму, ауторка филма, новинарка РТС-а, Наташа Мијушковић, напомиње да је у првобитним договорима са уредницима требало да уради четири епизоде на неку другу тему, али с обзиром на то да је ове године годишњица Титове смрти, одлучено је да се уради посебна емисија и то из угла који до сада није много коришћен.

„Волели га или не волели, он је заиста био медијска икона и мора му се признати да је био медијски маг. Са харизмом се родио. Мало ко је имао такву харизму, не само у његово време, него и данас, али мислим да много тога, бар када је реч о појављивању у јавности, може да се научи од њега“, напомиње Наташа Мијушковић.

Радећи на филму за екипу је највећи изазов био прегледати обимну архивску грађу коју поседује и Програмски архив РТС-а. Ауторски тим је, додаје гошћа Јутарњег програма, био изненађен, прегледајући архиву, да Тито ни у једој ситуацији није изгледао гротескно, шта год да је радио – славио Нову годину, носио смешне капе на глави, играо се са децом, гледао трбушни плес у Африци на својој чувеној турнеји педесетих година и тако даље. Чак, и у непредвиђеним ситуацијама он је умео да се снађе.

„Као што би рекао телевизијски сниматељ, професор Милорад Глушица, Тито је био савршен глумац натуршчик“, каже Мијушковићева.

Занимљимљиво откриће до кога је ауторка филма дошла је и податак да је отац наше познате балерине, Иванке Лукатели, која је наступала пред Титом, био затвореник на Голом отоку. Тај податак није ушао у филм, а уметница је екипи испричала да када је питала оца шта да ради, да јој је он препустио да сама одлучи. Али гледаоци ће сазнати какво је њено мишљење о Титу.

Сви саговорници у филму се слажу да је Тито био јединствена личност, али и да то јесте био јединствени историјски тренутак. Он се нашао између Истока и Запада, но за толику популарност у Азији и Африци се побринуо сам.

„Имао је невероватан осећај да предвиди шта ће се догодити. Давао је велику пажњу чак и државницима неких малих земаља. Умео је на време да прими и политичаре из неких земаља који у том тренутку нису били на некој функцији, али ће се убрзо испоставити да ће постати премијери или председници тих држава“, напомиње ауторка документарног филма Тито, медијска икона.

У филму говори 16 учесника – историчари, Титови блиски сарадници, попут Ивана Ивањија, Раифа Диздаревића и Будимира Лончара. Затим телевизијски сниматељи који су годинама пратили Тита на путовањима по СФРЈ и свету; новинари; уметници који су наступали на разне начине пред њим. Стручњаци за медијски наступ, реторику и имиџ, дипломате...

Међутим, како напомиње Наташа Мијушковић, било је пуно људи који су одбили да учествују у емисији и то оних који су деценијама сарађивали са Титом, и то веома блиско. Одбили су и многи уметници који су певали песме о Титу и снимали филмове о њему.

Сама најава емисије је изазвала велике реакције пубике, што показује да и после 40 година интересовање за Тита није престало. На крају гостовања Наташа Мијушковић напомиње да би и данашњи политичари, ако умеју да препознају, могли много тога да науче од Јосипа Броза у погледу односа са медијима и наступима у јавности.

петак, 18. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи