„Џокер“ – филм који је остварио зараду од десет цифара

Сви љубитељи филма с нестрпљењем ишчекују вечерашњи догађај. По 92. пут у Лос Анђелесу биће додељене најпрестижније награде Америчке Академије филмских уметности и наука. У трци за позлаћени кип са чак 11 номинација предводи филм Тода Филипса „Џокер“, смештен у свет стрип јунака Бетмена.

За прва три дана приказивања у више од 4.000 биоскопа у САД филм је зарадио готово 96 милиона долара, а успех није изостао ни у другим деловима света.

Џокер је убрзо постао 44. филм који је остварио зараду од девет цифара. Милијарда долара је стигла после нешто више од три месеца приказивања. То га је сместило на трон најпрофитабилнијих филмова заснованих на стрипу. Боље се котира и од Бетмена, Нинџа корњача и Маске - који су до сада били најпрофитабилнији адаптирани филмови.

Џокер је овај успех постигао без приказивања у Кини, која је као једно од највећих тржишта многим филмовима поправљала приходе.

Ипак, када је у питању наша земља, остварење Тода Филипса понело је титулу најгледанијег у 2019. години. У биоскопима широм Србије тај филм је погледало више од 300 хиљада људи.

Осим вртоглавих цифара, на рачун овог филма стигло је и 11 номинација на најпрестижнију холивудску награду. Између осталих за најбољи филм, најбољег режисера и најбољег главног глумца. Али колико је Џокер реалан у трци за „Оскара“, мишљења међу критичарима су подељена.

 „Спадам међу критичаре који филм виде као еквивалент гледању у тапет, украшен цртежима предшколског детета и поједностављен с мноштвом ограда и без неког смисленог става“, рекла је Сандра Перовић, новинарка и филмсака критичарка.

„Филм који је у свим сегментима добро урађен и очигледно тај неки дух времена успео је да забележи. И пронашао је ту неку жицу која просто одговара том данашњем тренутку. И људи су то препознали“, истакао је Ђорђе Бајић, филмски критичар.

Препознат је и труд глумца Финикса који је за ову улогу доживео праву трансформацију пре свега, смршао је више од 20 килограма, али и свакодневно радио с психолозима, како би се припремио за улогу психопате.

Некако је постало већ традиција у Холивуду, када је реч о „Оскару“ да глумци који доживе трансформацију добију ту награду. Могуће да ће то бити један од адута Финикса.

На рачун филма стигле су и бројне критике-због приказивања проблема менталног здравља и сурових сцена насиља. Неки су и на друштвеним мрежама расправљали о томе да би Џокер могао покренути талас насиља.

Џокер као лик је већ раније био инспирација неким масовним убиствима у Америци, тако да ништа ме не би изненадило. Али ако не тај филм послужиће неки други. Ко има то у себи ерупција ће кад тад доћи, тако да ја не бих кривио филмове.

Уз Џокера још осам филмова такмичи се у категорији за најбоље остварење у 2019. години. Као најозбиљнији противкандидат Џокеру помиње се 1917, филм британског редитеља Сема Мендеза, који има 10 номинација.

А исто толико номинација има и остварење Квентина Тарантина Било једном у...Холивуду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи