Ревија филмова посвећених игри у Југословенској кинотеци

У организацији Београдског фестивала игре, у Југословенској кинотеци почели су седми по реду Дани игре, ревија филмских и документарних остварења посвећених плесној уметности.

Примабалерина Њујорк сити балета, Тајлер Пек имала је прилику да продуцира и режира реномирани телевизијски шоу програм BalletNow. Колики је за њу био изазов да зближи балет, степовање, хип-хоп и циркус, говори документарни филм Тајлер Пек, балет сада, који је отворио овогодишње Дане игре у Кинотеци.

Београђани су имали прилику да на отварању виде и француско-белгијски филм Играјмо који говори о Џозефу, страственом играчу хип-хопа, а случајан сусрет натераће га да заволи класичан балет. Током пет дана манифестације биће приказано 14 жанровски различитих филмова чији је заједнички именитељ уметничка игра.

„То је заправо један од програма који најављују главни програм, 17. Београдског фестивала игре и на неки начин, уводе нешто, можда, другачију публику, младу публику у игру јер многима је фотографија или позоришна уметност можда ближа у односу на игру, некада апстрактну сувише. Филм је сасвим добар медиј“, наводи Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре.

У четвртак, публика ће имати прилику да види француски филм Полина о младој балерини која се припрема за најсложенији класични репертоар. У тренутку када добија ангажман у чувеном Бољшој театру, она открива савремену игру, напушта све и одлази у Француску. Улоге су поверене играчима Маријинског театра, али и глумици Жилијет Бинош, која је искусила савремени покрет играјући у представама лондонског кореографа Акрама Кана.

„Гледамо да током године филмови који су о уметничкој игри или игри уопште и који се појаве на светској сцени и различитим уметничким фестивалима, буду и у тој нашој селекцији и да их покажемо београдској публици“, додаје Аја Јунг.

Савремена игра данас се стално мења и трпи утицаје свих уметности и друштва у целини.

„Некада је чак убојитија и речитија од драмског театра. С друге стране, нуди и визуелни моменат, позоришни моменат, тај играчки, технички моменат, али често и костим и сценографију који припадају визуелним уметностима. Тако да у игри су сублимиране све уметности и она представља неку добру фузију која је брза и која може да ухвати корак са нашим временом“, сматра директорка Београдског фестивала игре.

За сам крај Дана игре најављен је филм Марго којим легендарни редитељ Тони Палмер документује величанствену животну причу чувене балерине Марго Фонтејн.

Ове године по први пут филмска манифестација посвећена плесној уметности биће одржана и у Новом Саду, у биоскопу Културног центра од 13. до 17. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи