Читај ми!

Златна палма „слави“ 60. рођендан

Златна палма, награда за најбољи филм Међународног филмског фестивала у Кану, који се ове године одржава од 13. до 24. маја, „слави“ 60. рођендан. Први пут је додељена је 1955. филму „Марти“ америчког редитеља Делберта Мена, са Ернестом Боргнином у главној улози. На челу жирија био је Марсел Пањол.

До 1954. године, најбољи филм у Кану је добијао Гран-при фестивала. Редитељу би припала диплома и потписано уметничко дело неког савременог уметника.

Престижна филмска награда је само једном припала жени, новозеландској редитељки Џејн Кемпион за филм Клавир 1993. године.

На обележавању 50 година од оснивања Канског фестивала, 1997. године, посебно издање Златне палме - „Палма над палмама“, припала је легендарном шведском редитељу Ингмару Бергману.

Директор фестивала Робер Фавр Ле Бре расписао је 1954. године тендер за израду златне награде с листом палме која се налази на грбу града. Тада је победила златарка Лисијен Лазон уз помоћ, како се прича, Жана Коктоа, који је био председник жирија фестивала 1955. године.

Међутим, многи нису били задовољни том Златном палмом због чега се фестивал 1963. године вратио дипломи. Златна палма је поново уведена неколико година касније.

Садашња награда је дело Каролине Шојфеле, копредседнице престижне швајцарске јувелирнице „Шопар“. Златна палма вреди 20.000 евра.

Награда, благо заобљена, са стабљиком украшеном с 19 палминих листова, ручно се израђује. Садржи 118 грама 18-каратног злата и у основи је у облику срца.

Златна палма почива на кристалном јастуку у облику дијаманта, тешког један килограм. Награда је уникатна, јер се сваке године израђује од другог кристала.

Јуверлиница „Шопар“ је изабрала две занатске задруге у пустињи Атакама у Чилеу за израду награде. Занатлије праве калупе за златни део награде, изливају злато које касније полирају и учвршћују за кристал који долази из Немачке.

Награду израђује седам јувелира којима је за то потребно најмање 40 сати интензивног рада.

Од 2000. године додељује се „мини-палма“, умањени модел Златне палме, за најбољег глумца и глумицу.

У случају „нерешеног резултата“ или оштећења награде, додељује се „резервна палма“ без датума.

До доделе, Златна палма се налази у добро чуваном сефу јувелирнице и предаје се жирију у највећој тајности и јаким обезбеђењем, непосредно пре уручења.

Неколико редитеља добило је два пута Златну палму, међу којима Френсис Форд Копола (1974. и 1979), Емир Кустурица (1985. и 1995), браћа Жан-Пјер и Лик Дарден (1999. и 2005) и Михаел Ханеке (2009. и 2013).

Прошлогодишњи добитник је филм Зимски сан турског редитеља Нурија Билгеа Сејлана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи