Читај ми!

У част Теа Ангелопулоса

Несрећно страдалом грчком редитељу Теу Ангелопулосу, Југословенска кинотека одаће почаст 19. фебруара. Уз осврт на живот и дело великог пријатеља Србије биће приказан и филм „Одисејев поглед“.

Jугословенска кинотека одаће у недељу, 19. фебруара, почаст недавно настрадалом грчком редитељу Теу Ангелопулосу.

Како је саопштено, у Музеју Југословенске кинотеке биће приказан Ангелопулосов филм Одисејев поглед из 1995. године са Харвијем Кајтелом и Ерландом Јозефсоном у главним улогама, а који је добио Гран при на фестивалу у Кану.

Tео Ангелопулос (1935-2012) је погинуо крајем јануара у саобраћајној несрећи на снимању филма о дужничкој кризи у Грчкој.

Ангелопулос је био велики пријатељ Кинотеке. Добитник је њеног највишег признања Златног печата, а 2009. године је у Београду отворио и Кинотекин Центар за дигитализацију.

Јавно се залагао против бомбардовања СР Југославије 1999. године и позивао на заштиту фондова Кинотеке.

Добитник је бројних награда са најзначајнијих филмских фестивала у свету, а познат је по филмовима Путујући глумци, Одисејев поглед, Рода у магли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи