„Уметник“ доминантан у Лондону

Церемонија доделе БАФТА награда протекла је у знаку црно-белог остварења „Уметник“. Француском филму додељено седам признања међу којим су и најважнија – за остварење године, најбољег режисера и глумца. По две награде Британске филмске академије добили „Дечко, дама, краљ, шпијун“, „Иго и „Челична дама“. Мерил Стрип добила награду, али остала без ципеле.

Награду Британске академије за филм и телевизију БАФТА за најбољи филм освојило је црно-бело немо остварење Уметник.

На церемонији доделе награда у Краљевској опери у Лондону, за најбољег редитеља проглашен је Мишел Азанавикијус, који је режирао Уметника.

Награда за најбољу глумицу припала је Мерил Стрип за улогу премијерке Маргарет Тачер у филму Челична лејди, док је црно-белом остварењу припало још једно признање захваљујући томе што је Жан Дижарден проглашен за најбољег глумца.

Азанавикијусов својеврсни омаж холивудској ери немог филма имао је 12 номинација, а аутори и чланови екипе са доделе су однели чак седам признања.

Једна номинација мање за британски трилер Дечко, дама, краљ, шпијун, који је рађен по култном роману мајстора шпијунског жанра Џона ле Кареа, али тек два освојена признања - за најбољи британски филм и адаптирани сценарио.

Два признања, за звук и сценографију, добио је и Скорсезеов Иго

Церемонији у Лондону присуствовале су најпознатије британске, али и бројне холивудске звезде, попут Бреда Пита и Џорџа Клунија.

Као и Златни глобуси, и британске филмске награде сматрају се једним од показатеља успеха остварења на додели Оскара.

Тако је прошле године Краљев говор освојио седам БАФТА награда, а потом и четири Оскара, међу којима и награду за најбољи филм.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи