Читај ми!

Смрзавање спасава живот?

Хипотермија може да спасе пацијента који обилно крвари и спречи оштећење мозга, показала су најновија истраживања са Универзитета у Питсбургу показала. Најважнија чињеница методе „хитног очувања и превенције“ јесте добијање на времену за хируршку интервенцију.

Смрзавање пацијената који крваре на смрт може спречити оштећење мозга и донети хирурзима довољно важног времена како би обавили операцију.

Научници са Универзитета у Питсбургу кажу да снижавање температуре пацијента на 10 степени Целзијусових и хипотермија могу да буду веома ефективне методе спасавања живота, јер се тиме зауставља отицање крви и онемогућује њено згрушавање.

Овакав необичан медицински поступак прво је примењен на свињама и псима и показао се као веома успешан, а доктори се сада припремају да га примене и на човека.

Пацијенти који имају озбиљне повреде од метка или убода ножем, крваре веома брзо и често умру пре него што доктори успеју да изврше било какву интервенцију.

Вођа истраживачког тима доктор Семјуел Тишерман каже да је најважније код нове методе то што пружа довољно времена да хирурзи могу да изврше операцију и спасу живот пацијенту.

„Сматрамо да је хипотермија тренутно најбоље решење за спасавање пацијената који су животно угрожени због обилног крварења", истакао је Тишерман.

Нова техника се, такође, назива и „хитно очување и превенција" (ХОП).

Током ХОП процедуре, пумпа је закачена на све велике крвне судове око срца, који замењују топлу крв са сланим раствором, што доводи до тога да се тело хлади за два степена Целзијусова у минути чинећи да се ткива постепено умртве.

Апарати за одржавање живота тада могу да се искључе, што омогућује хирурзима да оперишу до 60 минута, након чега доктори греју и оживљавају пацијента.

Тестирање које је осмислило Министарство одбране САД, треба да почне следеће године, али пре тога доктор Тишерман мора да реши правна питања.

Наиме, да би се ХОП процедура тестирала на људима, сваки добровољац морао би да прође едукацију која подразумева објашњавање постојећих ризика, као што је, на пример, дуготрајно оштећење мозга, и да на крају едукације да свој пристанак.

У медицини је хипотермија већ нашла своју примену, јер она успорава метаболизам мозга и других органа, што значи да они могу дуго да опстану без кисеоника.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи