Колико често треба мењати четкицу за зубе

Како би се дентална хигијена и здравље наших зуба правилно одржавали, потребно је да најмање два пута перемо зубе током дана. Веома је важан и квалитет четкице за зубе.

 Колико често треба мењати четкицу за зубе Колико често треба мењати четкицу за зубе

Перите зубе два пута дневно пастом која садржи флуор најмање два минута сваки пут, препорука је Светског удружења стоматолога.

Прањем зуба уклањају се храна и плак са зуба. Плак је лепљиви бели филм који се формира на зубима, а садржи бактерије. Када поједете нешто од хране која садржи шећер, бактерије у плаку стварају киселине које нападају зубну глеђ. Зуби имају и емајл који је тврда спољашња превлака која покрива зубе.

Временом, киселина разбија зубну глеђ. То може довести до каријеса. А плак који остаје на зубима стврдне се у каменац па је теже одржавати зубну хигијену. Тако настају упале и болести десни.

Да бисте заштитили зубе, немојте их прати одмах након хране или пића која садрже много киселина јер киселина у њима може омекшати емајл. Савет је да се сачека око сат времена јер за то време наша пљувачка у устима испира киселину и поново се стврдњава емајл.

Четкица за зубе мења се на три месеца

Многи на питање када су заменили своју четкицу за зубе, немају исправан одговор или се не сећају. Стоматолози Chelsea Dental Clinic упозоравају да је препорука да се четкица за зубе мења на свака три месеца.

Први знаци да четкица за зубе није више функционална су длачице које се деформишу.

Како наводе стоматолози из National Health Servica неопходна је замена четкице за зубе на три месеца, јер ако је она стара нема могућност да скида плак са зуба. То значи да ћемо имати лош задах,каријес или болесне десни.

Према најновијим студијама о употреби и трајању четкице за зубе савет је да се при прању зуба не притиска јако зубна глеђ, јер се може изгубити сјај зуба.

Зубе треба прати добром четкицом око два минута, без притиска, јер десни и зуби и десни могу постати превише осетљиви", препорука је стоматолога.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи