Педесетосми Битеф – борба за лепоту живота

У току је 58. Битеф фестивал. Чувено француско позориште „Комеди франсез“ први пут је наступило у Србији. До 5. октобра позоришне трупе из региона и света одговарају на актуелне социјалне теме, проблеме и људска права.

Једно од највећих имена савременог позоришта редитељ Мило Рау отворио је Битеф и покушао да одговорио на питање хоће ли лепота спасти свет. Говором подсетио на питање – постоји ли нешто страшније од делања човека.

„Много је страшних ствари, али од човека ништа страшније није. Ово је најпознатији цитат из Антигоне. Да, постоји нешто страшно чудовишно, нешто ужасно у нама људима, нешто због чега понекад осетим нагон да седнем и урлам. Зато вас молим, будимо сви као Антигона, будимо сви као Идиот Достојевског. Будимо наивни, рецимо не смртоносној идеологији нашег времена. Боримо се за лепоту живота, лепоту природе“, рекао је Рау.

Публику је одушевила представа португалског уметника Тијага Родригежа Хекуба, не Хекуба. Изведба у којој се преплићу Еурипидове трагедије, Тројанке и Хекуба и савремена истинита прича о страдању деце и борби једне мајке за дете.

Читава трупа суочава се са проблемима које има једна мајка у борби против специјализоване установе за децу са аутизмом.

„На почетку представе били смо веома срећни како је публика реаговала и видели смо да је на почетку било доста ћутања зато што нису знали шта да очекују због формата представе где је стара трагедија преточена у савремено доба. Међутим, у једном тренутку сам осетила када су дошли они драматични тренуци да се публика фокусирала и осећала сам се подржаном“, наводи глумица Елса Лепоавр.

„Одабрано је седам глумаца који ће играти у представи то је исти број као и у Еурипидовој трагедији. Читали смо делове и одломке, међутим, Тијаго је сматрао да би читањем Тирада које су постојале код Еурипида представа била много боље истакнута него да смо дубље залазили у њу као и да би се поруке и трагедије боље и јаче чуле“, истакао је глумац Ерик Женовез.

До краја Битефа публици ће се представити уметници из Словеније и Хрватске. Трупа из Швајцарске и Боливије представиће се представом Палмасола Затворско село, прича о необичном и злогласном затвору.

Претпоследње вече Битефа, представа редитеља Мило Рау Антигона у Амазону из Белгије, а после одигране последње представе Каролине Бјанки из Бразила Снага кучке, невеста и лаку ноћ, свечано ће бити додељене награде Гран При „Мира Траиловић“ и Специјална награда „Јован Ћирилов“.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи