Читај ми!

Зашто су проблеми са здрављем црева чешћи код жена

Постоји скривена полна разлика када су у питању проблеми са варењем, а жене воде у овом непријатном такмичењу. Далеко од тога да су мушкарци имуни на гастроинтестиналне проблеме, али одређени проблеми са варењем су знатно чешћи код жена.

Зашто су проблеми са здрављем црева чешћи код жена Зашто су проблеми са здрављем црева чешћи код жена

„Жене нису осетљивије – оне су само другачије“, напомиње др Жанета Фрај, гастроентеролог са Универзитета Вирџиније у Шарлотсвилу. Као прво, додаје докторка, „жене имају више висцералне преосетљивости тако да могу интензивније да осећају гастроинтестиналне симптоме.“

Осим осетљивости на симптоме, постоје јасни докази да је већа вероватноћа да ће одређени поремећаји варења утицати на жене него на мушкарце. Синдром иритабилног колона – поремећај који укључује честе нападе болова у стомаку и промене у перисталтици црева (пролив, констипација или наизменични напади ова два) – два до шест пута је чешћи међу женама него мушкарцима.

Инфламаторна болест црева, укључујући Кронову болест и улцерозни колитис, погађа двоструко више жена него мушкараца, према Америчком колеџу за гастроентерологију.

Поред тога, целијакија – аутоимуни поремећај који узрокује надимање, хроничну дијареју, затвор, гасове и друге гастроинтестиналне симптоме и који се покреће уносом глутена – дијагностикује се скоро два пута чешће код жена него код мушкараца. А функционална диспепсија (или отежано варење) је такође чешћа код жена.

Исто важи и за мање познат поремећај мозга и црева који се зове синдром цикличког повраћања – који се карактерише понављајућим епизодама мучнине, повраћања и надимања, раздвојених периодима без симптома, каже др Дејвид Левинтал, гастроентеролог и директор Центра за неурогастроентерологије у медицинском центру Универзитета у Питсбургу.

Све у свему, „поремећаји интеракције црева и мозга су чешћи код жена него код мушкараца“, каже др Левинтал, а исто важи и за поремећаје мотилитета као што су гастропареза (одложено пражњење желуца) и хронични затвор.

Мистериозни полни јаз

Зашто су жене подложније гастроинтестиналним поремећајима? Шта је то што пробавни систем жена доводи у опасност? Одговор је компликован и медицина још увек није до краја докучила зашто се то дешава.

Оно што је сигурно познато, то је да репродуктивни хормони играју важну улогу.

„Женски хормони естроген и прогестерон имају снажан утицај на гастроинтестинални тракт у смислу покретљивости, сензибилизације бола и начина на који мозак испоручује поруке гастроинтестиналном тракту“, објашњава др Дејвид Џонсон, шеф гастроентерологије на Медицинском факултету у Источној Вирџинији у Норфолк и бивши председник Америчког колеџа за гастроентерологију.

Последица тога је да жене у одређено доба у месецу (обично у току циклуса) или током трудноће имају више гастроинтестиналних проблема.

Са друге стране, „жене имају имуни систем који се лакше активира него код мушкараца“, каже др Левинтал. Ово је значајно јер имунолошка функција, укључујући инфламаторне процесе, игра улогу у целијакији и инфламаторној болести црева.

Штавише, сам гастроинтестинални тракт је дужи код жена, а та разлика у дужини може утицати на време проласка кроз тракт, каже Џонсон. Поред тога, желудаци се празне нешто спорије него код мушкараца – „зашто је тако, то није познато“, напомиње др Левинтал, али то може да објасни већу подложност жена гастропарези.

Истраживања такође указују да су нервне ћелије црева спорије код жена, због чега су синдром иритабилног колона и гастропареза чешћи код жена.

Други могући фактор који доприноси има везе са психолошким проблемима.

 „Анксиозност и депресија, које су чешће код жена него код мушкараца, могу погоршати озбиљност поремећене функције црева“, напомиње др Левинтал. „Осећај стреса, депресије или анксиозности је повезан са начином на који наша црева функционишу. Када сте под стресом или узнемирени, већа је вероватноћа да ће се појавити гастроинтестинални поремећаји.“

Помозите цревима да боље раде

Без обзира на пол, важно је да „учините све што можете да будете проактивни у вези са својим пробавним здрављем, а не само реактивни“, наглашава др Џонсон.

То значи да останете добро хидрирани и конзумирате здраву исхрану богату храном биљног порекла (попут воћа, поврћа, интегралних житарица, махунарки, орашастих плодова и семенки) и немасним протеинима и избегавате слатку, високо прерађену храну.

Конкретно, „влакна помажу добрим бактеријама да цветају у цревима“, наводи др Џонсон, што доприноси здрављу цревног микробиома, заједнице бактерија и других микроба који природно живе у цревима. Истраживања су открила снажну корелацију између цревних бактерија и ризика од гастроинтестиналних поремећаја као што су иритабилни колон, упална болест црева и других.

Бити проактиван у погледу здравља црева такође значи предузети кораке за управљање стресом, довољно спавања и редовно вежбање.

„Што више померате своје тело, више се померају и ваша црева“, наглашава др Семјуел Акињеје, гастроентеролог са Медицинског центра Векснер Универзитета у Охају. Кретање ће вероватно помоћи код многих од ових поремећаја.

Ако ове мере не помогну довољно, нема разлога да трпите. Доступни су лекови и други третмани за све ове пробавне поремећаје.

„Ако имате симптоме које не разумете, разговарајте са гастроентерологом“, саветује др Фрај. „Многим женама је непријатно да причају о својим гастроинтестиналним симптомима, што је погрешно. Увек кажем својим пацијентима да је лекарска ординација безбедан простор и није срамота да се каже било шта. Због тога постојимо.”

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи