Читај ми!

Како јаја могу помоћи у превенцији Алцхајмерове болести

Алцхајмерова болест извор је све веће забринутости, док популација стари широм света. Истраживања су интензивнија како би се истражила потенцијална улога исхране у спречавању или успоравању овог неуродегенеративног поремећаја. Нова студија објављена у "Journal of Nutrition" сугерише да уобичајена храна за доручак – јаја, могу играти заштитну улогу против Алцхајмерове болести и деменције.

Како јаја могу помоћи у превенцији Алцхајмерове болести Како јаја могу помоћи у превенцији Алцхајмерове болести

Узимајући у обзир широк спектар здравствених предности конзумирања јаја, не треба да чуди да су она међу најбољим намирницама за јачање здравља мозга и на тај начин могу помоћи у заштити когниције у старости.

Налази студије сугеришу да јаја могу помоћи у превенцији Алцхајмерове болести.

Студија је истраживала повезаност између конзумирања јаја и ризика од Алцхајмера код старијих особа. Истраживачи су анализирали податке од 1.024 учесника пројекта Rush Memory and Aging, просечне старости од 81,38 година.

Током просечног периода праћења од шест до седам година, открили су да је конзумирање више од једног јајета недељно повезано са 47 одсто мањим ризиком од развоја Алцхајмерове болести у поређењу са онима који су јели мање.

Студија, спроведена у оквиру пројекта Rush Memory and Aging, открила је још неке интригантне налазе.

Заштитни ефекат је био сличан за оне који су јели два или више јаја недељно.

Обдукције мозга 578 преминулих учесника показала је да је већи унос јаја повезан са мањим ризиком од патологије мозга.

Важно је да су истраживачи открили да холин, хранљива материја која се налази у жуманцима, посредује у око 39 процената заштитног ефекта против Алцхајмера.

Јаја такође садрже омега-3 масне киселине и лутеин, два хранљива састојка која су повезана са подршком и заштитом здравља мозга.

На крају, аутори студије су закључили: „Наши нови налази сугеришу да је честа конзумација јаја повезана са мањим ризиком од Алцхајмерове деменције и патологије, а та повезаност се углавном односи на холин".

Друге предности конзумирања јаја

Осим њихове потенцијалне улоге у превенцији Алцхајмерове болести, јаја нуде још здравствених предности.

Јаја су богата висококвалитетним протеинима, витаминима и минералима, као што су селен, рибофлавин, витамин Б12, фосфор, пантотенска киселина, витамин А и фолна киселина.

Холин је кључан за развој и функцију мозга, а истраживања показују да је конзумирање више јаја повезано са споријим стопама опадања памћења.

Холин је, посебно, био повезан са побољшаним когнитивним перформансама и мањим ризиком од деменције и у другим студијама.

Јаја садрже лутеин и зеаксантин, који могу помоћи у спречавању поремећаја очију повезаних са старењем.

Протеини у јајима могу помоћи у повећању осећаја ситости па су добар избор током покушаја да се смањи телена маса.

Да бисте имали користи од заштитних ефеката јаја конзумирајте најмање једно до два јаја недељно, на основу резултата студије, чије резултате преноси портал draxe.com.

Не заборавите кајгану за доручак и укључујте јаја у различите оброке као што су салате, печена, похована или друга јела...

Ако сте забринути због холестерола, консултујте се са својим лекаром о одговарајућем уносу јаја у односу на ваше индивидуалне здравствене потребе.

уторак, 13. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару