Читај ми!

Како да помогнете пролазнику којем је позлило на улици од врућине - практични савети из Хитне помоћи

Тропски талас који је у Србију донео температуре од готово 40 степени може бити опасан по здравље, зато се грађанима препоручује да не излазе у најтоплијем делу дана. Ако се, ипак, задесите на улици и некоме од пролазника позли, требало би да му помогнете. Из Хитне помоћи су дали савете како да поступите.

Докторка Андријана Илић из Градског завода за хитну медицинску помоћ рекла је за РТС да су до поднева имали 75 интервенција, од тога чак 25 интервенција на јавном месту. Највише је случајева услед сунчанице и колапса.

„Ова температура, односно сунчева топлота, делује на тело глобално и локално. Прегревањем тела доводи до ширења крвних судова, до смањеног протока кисеоника кроз мозак и људи падају у несвест, односно колабирају, а са друге стране прегревањем главе, пошто су температуре сигурно око 40, доводи до сунчанице“, објаснила је др Илић.

Пролазницима који се задесе поред особе којој је позлило саветује да позову Хитну помоћ, да их окрену на бок ако су без свести, јер на тај начин неће аспирирати уколико почну да повраћају, а биће им ослобођен дисајни пут.

„Пробамо да их колико можемо раскомотимо и све док нису свесни, не треба им воду давати јер они не могу да пију, већ их само благо хладити – чело, груди, кожу, руке, а са друге стране, уколико дођу свести, лагано их усправимо, уколико не повраћају, да им дамо воду да пију“, навела је др Илић.

Не излазите без воде и празног стомака

Ипак, најбоља је превенција – пити доста воде, у случају ниског притиска пити минералну воду и јести слан доручак. Пред излазак обавезно треба јести. Када се изађее, треба носити качкет или шешир, како не би дошло до сунчанице.

„Када дођу са сунца кући, обавезно морају пратити себе, да ли су топли, да ли их боли глава, да ли се јавља нека мучнина. Уколико су поспани и јави се мучнина и повраћање, обавезно је јављање неурологу у дежурну установу“, рекла је др Илић.

Ако је некога задесио топлотни удар никако не сме да се хлади директно алкохолом, већ је најбоље натопити пешкире хладном водом и ставити на њих. Ако сте на улици, квасите пацијента водом која није ледена, раскомотите га и будите уз њега до доласка хитне помоћи.

„Управо су ти људи који помогну њима на улици до доласка хитне помоћи – прави хероји који ће највише урадити до нашег доласка, а нама дати праве информације како пацијенту да помогнемо“, рекла је др Илић.

Децу често нудити водом, пратити њихово понашање

Хроничним пацијентима саветује да редовно узимају терапију, а мајкама мале деце да их чешће доје, односно да им нуде воду.

„Идеално је да по оваквој температури ни одрасли не излазе напоље, а камоли деца. И наравно, мајке обавезно у неким колицима, ако већ морају да изађу, обавезно да дете има шеширић, обавезно да буде раскомоћено. Никако дете не покривати превише и обавезно пратити како се дете понаша“, истиче докторка Хитне помоћи.

Ако дете одбија да једе, другачије плаче, обавезно треба посетити дежурну установу.

Када деца иду на базен, обавезно је наношење креме са заштитним фактором, јер опекотине првог степена могу да прођу неопажено и затим да захвате цело тело и направе проблем.

четвртак, 11. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару