Читај ми!

Други смо на светској листи по броју оболелих од рака плућа – редовни прегледи, најбољи савет

Један од најчешћих карцинома у нашој земљи и најчешћи и најсмртоноснији јесте рак плућа. Годишње оболи више од 7.000 људи, а премине више од 5.000. А не мора да буде тако. Рено откривање и адекватна терапија предуслови су спешног лечења.

Србија је друга у свету по броју оболелих од карцинома плућа. Исто тако по броју пушача. „Док се не смањи број пушача, очигледно се неће смањити ни број оболелих од карцинома плућа, а тај број је заиста код нас и даље јако висок”, рекла је за серијал Рак је излечив, доценткиња др Милица Контић Јовановић са Клинике за пулмологију. Додала је да се примећује тренд у коме све више има млађих пацијената: „То раније није било у тој мери заступљено, тако да више ни године нису нека, да кажем, гаранција нити дужина пушачког стажа, али чињеница је да пушачки стаж кумулативно додатно повећава ризик од карцинома плућа код свих пушача”.

Недавно организовани превентивни прегледи можда су најбољи пример тога – колико су битни превентивни прегледи и колики је значај скрининга у раном откривању карцинома плућа.

Један од највећих проблема код ове врсте карцинома је то, што се болест открива најчешће у одмаклом метастатском стадијуму. Један од разлога су неспецифични симптоми.

„Оболевају најчешће пушачи који су навикли да кашљу и често те прве симптоме занемаре, односно повезују са пушењем. Друго, ови пацијенти врло често имају и хроничну опструктивну болест плућа као придружену ствар која има исто сличне тегобе. Тако да, пацијенти се најчешће јављају када се јаве неки озбиљнији симптоми, а то је искашљавање, сукрвице или крви, губитак телесне тежине и апетита, али најчешће је то знак да је болест одмaкла”, упозорила је др Контић Јовановић.

Иновативна терапија у онкологији, променила је исходе лечења пацијената оболелих од карцинома плућа, који су, да кажем, били најтежи за лечење.

Иновативна терапија је све доступнија

Имунотерапија и циљана терапија, су значајно продужиле живот тих пацијената и омогућиле им бољи квалитет живота.

„У нижем стадијуму болести, хирургија је апсолутно, да кажем, неприкосновена и даље. И то су пацијенти који се оперишу, увек имају најбољу прогнозу и најдуже преживљавање и томе тежимо. С обзиром на то да је то ипак најређе, само 15 одсто пацијената се открије у том раном стадијуму, у том локалном, одмаклом стадијуму, ми покушавамо са иницијалном терапијом да урадимо. То се зове даун стејџинг, дакле да смањимо стадијум болести”, изјавила је гошћа серијала Рак је излечив.

„Уместо једне трећине пацијената које су некада, да кажем, само добијале имунотерапију, то су ти неки високи експресори на ПД-Л1, данас две трећине пацијената има могућност да добије имунотерапију, јер сада и ниски експресори имају могућност преко Републичког фонда за здравствено сигурање који је омогућио да су и они на позитивним листима”, додала је.

Др Контић Јовановић сматра да је број један у превецији – борба против пушења. То се односи на електронске цигарете.

Годишње на Клиници за пулмологију, има 1.700 новоболелих пацијената.

„Две трећине пацијената ће сада моћи да се лече у првој линији имунотерапијом, али Фонд омогућује имунотерапију у другој линији за оне пацијенте који су започели хемотерапију. Тако да практично ће сви пацијенти имати прилику да добије имунотерапију и то јесте велика ствар”, закључила је доценткиња др Милица Контић Јовановић са Клинике за пулмологију.

петак, 21. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије