Читај ми!

Од жвакаће гуме до пасте за зубе – изложени смо заслађивачу повезаном са срчаним и можданим ударом, открива нова студија

Нискокалорични заслађивач зван ксилитол који се користи у многим намирницама са смањеним садржајем шећера и потрошачким производима, као што су жвакаће гуме и паста за зубе, може бити повезан са скоро двоструко већим ризиком од срчаног удара, можданог удара и смрти код људи који конзумирају велике количине заслађивача, утврђено је у новом истраживању, преноси Си-Ен-Ен.

Од жвакаће гуме до пасте за зубе – изложени смо заслађивачу повезаном са срчаним и можданим ударом, открива нова студија Од жвакаће гуме до пасте за зубе – изложени смо заслађивачу повезаном са срчаним и можданим ударом, открива нова студија

„Дали смо здравим волонтерима типично пиће са ксилитолом да видимо колико ће бити високи нивои глукозе и они су порасли хиљаду пута“, рекао је главни аутор студије др Стенли Хејзен, директор Центра за кардиоваскуларну дијагностику и превенцију на Лернеровом истраживачком институту на Кливлендској клиници.

„Када једете шећер, ниво глукозе може да порасте за 10 или 20 одсто, али се не повећава хиљаду пута“, истиче Хејзен, који такође води Центар за микробиом и здравље Кливлендске клинике.

„Човечанство није до сада имало овако високе нивое ксилитола осим у последњих неколико деценија када смо почели да уносимо потпуно измишљену и прерађену храну заслађену заменом за шећер“, додао је доктор.

Појављују се забрињавајући крвни угрушци

Исти истраживачи су 2023. године пронашли сличне резултате за још један нискокалорични заслађивач зван еритритол, који се користи као шећер у стевији, монашком шећеру и кето производима са смањеним садржајем шећера.

Додатна лабораторијска истраживања и истраживања на животињама представљена у оба рада открила су да еритритол и ксилитол могу да изазову благо згрушавање крвних плочица. Угрушци се могу одвојити и путовати до срца, и тако изазвати срчани удар, или до мозга, и довести до можданог удара.

У новој студији о ксилитолу, „разлике у понашању тромбоцита примећене су чак и након што је особа конзумирала скромну количину ксилитола у напитку уобичајене количине која се конзумира у стварном животу“, наводи др Метју Томеј, кардиолог на Клиници за кардиологију у Њујорку, који није био укључен у поменуту студију.

„Ови експерименти су занимљиви, али сами по себи не доказују да абнормалности тромбоцита треба да објашњавају везу између ксилитола и клиничких догађаја“, напомиње др Томеј, који је такође и доцент на Медицинском факултету у Њујорку.

Око 61 одсто одраслих Американаца имаће неку кардиоваскуларну болест до 2050. године, према недавном објављеној пројекцији Америчког удружења за срце. Смањење нивоа згрушњавања крви је кључни третман који користе кардиолози, тако да је сваки додатни узрочник згрушњавања тромбоцита лош знак, наглашава др Ендрју Фриман, директор Клинике за кардиоваскуларну превенцију и здрављу у Националном здравственом центру у Денверу.

„Када неко има срчани удар, дајемо му аспирин или друге лекове да би се спречила активност тромбоцита. Чини се да ови шећерни алкохоли повећавају активност тромбоцита, што је забрињавајуће”, истиче др Фриман, који такође није учествовао у новом истраживању.

„Ово је још једно упозорење да треба да пређемо на воду, а на другом месту су незаслађени чај или кафа“, саветује доктор.

Као одговор на студију о еритритолу из 2023. године, Удружење произвођача вештачких заслађивача је рекло да су подаци „супротни резултатима добијених после деценијама спровођених научних истраживања која показују да су заслађивачи са смањеним калоријама попут еритритола безбедни, што је доказано глобалним регулаторним дозволама за њихову употребу у храни и пићима.

Шта је ксилитол?

Сладак попут шећера са више од упола мање калорија, ксилитол се често користи у жвакама без шећера, бомбонама за освежавање даха, пасти за зубе, водици за испирање уста, сирупу за кашаљ и витаминима за жвакање. Често се додаје у већим количинама у слаткише, пецива, мешавине за колаче, сосове за роштиљ, кечап, путер од кикирикија, пудинге, сируп за палачинке и друго.

Ксилитол је шећерни алкохол, угљени хидрат који се природно налази у храни као што су карфиол, патлиџан, зелена салата, печурке, спанаћ, шљиве, малине и јагоде. Међутим, количина ксилитола која се налази у таквим природним изворима је мала, напомиње др Хејзен. 

„Ако урадите прави прорачун, буквално је потребна тона воћа да би се добила еквивалентна количина коју има један колачић за дијабетичари, који садржи око девет грама ксилитола, што је уобичајена количина наведена на етикети“, каже доктор. „То би било као када бисте лизали со.”

Међутим, за комерцијалну употребу, ксилитол се прави од клипова кукуруза, брезе или генетски модификованих бактерија.

„Продаје се као такозвани природни заслађивач, а пошто ксилитол не подиже ниво шећера у крви, такође се продаје као пријатељ са мало угљених хидрата и кето заслађиваћ“, додаје др Хејзен.

Многа професионална удружења такође препоручују ксилитол као замену за шећер пацијентима који имају проблем са гојазношћу, дијабетесом или предијабетесом како би се побољшала контрола гликемије, напомиње доктор.

„Ипак, људи са ризиком од дијабетеса су међу најрањивијим за појаву згрушавања крви“, рекао је он. „Препоручујемо га погрешној групацији."

Изложеност се повећала у последње две деценије, истиче др Хејзен, јер америчка Управа за храну и лекове препознаје шећерне алкохоле као „генерално признате као безбедне“.

Ксилитол је јефтинији за производњу од шећера од шећерне трске, па се све више и више уграђује као замена за шећер у храну. Неки напици од 350 милилитара који користе ксилитол као главни вештачки заслађивач могу садржати 30 грама или више. Чак га можете купити на велико у продавници где вам је речено да користите као замену за шећер у кухињи.“

Истраживања су показала да неки вештачки заслађивачи могу створити повратну реакцију у метаболичком систему, подстичући тело да очекује више калорија, што отежава губитак тежине.

Само два од многих алкохолних шећера

Студија, објављена у четвртак у European Heart Journal, започета је са циљем проналажења непознатих хемикалија или једињења у крви особе која би могли да предвиде ризик од срчаног удара, можданог удара или смрти у наредне три године.

Да би то урадили, др Хејзен и његов тим анализирали су 1.157 узорака крви људи који су били подвргнути процени за срчана обољења која су прикупљена између 2004. и 2011. Такође су испитали још једну серију узорака крви од више од 2.100 људи који су такође могли да имају висок ризик за болести срца.

Открили су бројне алкохолне шећере за које се чинило да утичу на кардиоваскуларну функцију, укључујући ксилитол и еритритол. Еритритол је доминантни састојак по тежини у многим производима од стевије и тзв. монашког шећера.

Студија о еритритолу из фебруара 2023. показала је да се ризик од срчаног и можданог удара скоро удвостручио у року од три године када су људи имали највише нивое еритритола у крви.

За нову студију о ксилитолу, резултати су у основи били исти – људи са највишим нивоима ксилитола у поређењу са онима са најнижим нивоима имали су скоро двоструко већи ризик од срчаног удара, можданог удара и смрти, наводи др Хејзен.

„Постоји рецептор на нашим тромбоцитима, који још увек не разумемо, који препознаје овај молекул и сигнализира тромбоциту да се згрушава“, објашњава доктор. „Наши рецептори за укус не могу да препознају разлику у структурама између шећера и ових других заслађивача, али јасно је да наши тромбоцити могу.“

Светска здравствена организација упозорила је потрошаче 2023. да избегавају вештачке заслађиваче током покушаја да смање телесну тежину и позвала на додатна истраживања о дуготрајној токсичности нискокалоричних заслађивача и заслађивача без калорија, наводи се у студији.

„Истраживачи су својим радом осветлили безбедност замена за шећер. Има још много тога да се проучи“, истиче др Томеј. „У међувремену, вреди запамтити да замене за шећер нису замена за аутентичне намирнице здраве исхране и начина живота.“

среда, 19. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије